abonneren

Xara Xtreme Pro

Vorig jaar bespraken we Xara Xtreme, een nuttig pakket voor bitmap- en vector-graphics. De nieuwe Pro-versie bevat wat extra functies, maar is het de prijs van 200 euro waard?

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Xara Xtreme Pro kan worden gebruikt voor het maken van multi-pagina-documenten, zodat het ook geschitk is voor DTP-achtige taken, exporteren naar PDF/X, kleurscheiding en zelfs Flash-animaties.

Ondanks deze extra functies is de gebruikersinterface van Xara Xtreme nauwelijks veranderd. Dit is goed nieuws voor degenen die eraan gewend zijn, maar kan verwarrend zijn omdat door deze beslissing veel opties verborgen zijn achter knoppen.

Bijvoorbeeld: om een Flash-animatie te maken moet u een naam geven aan elk object. U hoopt dat er een paneel of een menu-optie hiervoor beschikbaar is, maar pas na intensief zoeken ontdekt u dat het kleine bagagelabel moet hebben, dat in de toolbar verschijnt wanneer u de object-selectiepijl hebt gekozen als tool waarmee u wilt werken. Kies het tool om een object te maken en de naamgevingsbutton verdwijnt.

Er is ondersteuning voor tekstkolommen, maar die is wat eigenzinnig. U tekent geen tekstvak waarin u aangeeft hoeveel kolommen u wilt vullen, maar moet een lijn van links naar rechts trekken. Tabbladen worden ondersteung, maar u kunt de lineaal niet inschakelen in tekstmode, omdat Ctrl-L op dat moment een andere functie heeft. Toch nog een pluspunt ontdekt: tekst kan doorvloeien van van de ene tekstbox naar de andere.

Flash-animaties zijn rechttoe-rechtaan, maar enigszins beperkt. Het maken van een logo-animatie is simpel en snel te doen: u maakt een stuk of vijf frames en Xtreme Pro bepaalt de tussenliggende stappen.

Gezien de prijs is Xara Xtreme een prima tool om grafische bestanden te maken voor het web of voor printpublicaties. Maar we krijgen het idee dat bij het toevoegen van een aantal extra functies niet goed is nagedacht over de manier waarop het geheel wordt gepresenteerd. Het is tijd voor een interface-update.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Exporteren naar Flash en PDF
  • Documenten van meerdere pagina's
  • Verwarrende interface
Begrijpelijk en bruikbaar grafisch tool, maar de interface is niet altijd even duidelijk.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: