abonneren

Xara Xtreme Pro 3.2

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Xara brengt van zijn illustratiepakket Xara Xtreme twee versies op de markt: één van € 175 en een gratis opensourcevariant. Is die laatste goed genoeg of kunt u toch beter de portemonnee trekken?

Aan de slag

Sinds begin dit jaar is Magix mede-eigenaar van de Engelse softwarebouwer Xara. Eén van de eerste resultaten van deze aankoop is de Magix Xtreme Photo and Graphics Designer, een geïntegreerd pakket voor het vervaardigen van illustratiemateriaal en fotobewerking. Echter, Xara heeft ook nog een professioneel illustratiepakket waarvan er twee versies zijn: een professionele versie, Xara Xtreme Pro 3.2, en een opensourcevariant, Xara Xtreme voor Linux. PCM gaat met de Pro versie aan de slag.

Professioneel illustreren

Xara Xtreme Pro V3.2 richt zich op professionele gebruikers die complex illustratiemateriaal en drukwerk vervaardigen. Het pakket heeft een aantal mogelijkheden die niet aanwezig zijn in de normale- en opensourceversie, maar die voor het maken van professioneel drukwerk vaak noodzakelijk zijn. Zo kan deze versie prima omgaan met het pantone-kleursysteem, kunnen er kleurscheidingen gemaakt worden, kan er vrijelijk geëxporteerd worden naar pdf en xps, kunnen er illustraties over meerdere pagina's gemaakt worden en is het importeren van raw-foto's mogelijk.

Nieuw in versie 3.2 is de mogelijkheid om flash animaties te maken, de verbeterde integratie met externe foto-editors zoals Photoshop en verbeterde tekstbehandeling met doorlopende kolommen. Daarbij komt nog dat Xara bij dit pakket het 3D-pakket Xara3D meelevert, zodat u ook eenvoudig kunt modelleren in 3D.

100.000 curven

We gebruiken hetzelfde enorm grote testbestand dat gebruikt werd bij de test van Magix Xtreme Photo and Graphic designer (meer dan honderdduizend curven en bijna een half miljoen punten). Beide pakketten kunnen het bestand prima inlezen en bewerken. Het inlezen van het bestand op een Windows laptop (AMD Turion 64x2 mobile, 1,6 GHz, 1 GB ram) duurt ongeveer tweeënhalve minuut.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • bruikbaar voor professioneel drukwerk
  • prijs-prestatieverhouding is zeer goed
  • DEP-instellingen moesten worden gewijzigd om pakket aan de praat te krijgen
Als u niet van plan bent om professioneel drukwerk te vervaardigen, dan hebt u Xara Xtreme Pro niet nodig. Bent u dat wél van plan, dan hebt u met dit pakket een krachtig illustratiehulpmiddel in handen met een bijna onverslaanbare prijs-prestatieverhouding.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie