abonneren

Xara Xtreme for Linux

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Xara brengt van zijn illustratiepakket Xara Xtreme twee versies op de markt: één van € 175 en een gratis opensourcevariant. Is die laatste goed genoeg of kunt u toch beter de portemonnee trekken?

Aan de slag

Sinds begin dit jaar is Magix mede-eigenaar van de Engelse softwarebouwer Xara. Eén van de eerste resultaten van deze aankoop is de Magix Xtreme Photo and Graphics Designer, een geïntegreerd pakket voor het vervaardigen van illustratiemateriaal en fotobewerking. Echter, Xara heeft ook nog een professioneel illustratiepakket waarvan er twee versies zijn: een professionele versie, Xara Xtreme Pro 3.2, en een opensourcevariant, Xara Xtreme voor Linux. PCM gaat met de Linux versie aan de slag.

Gratis Illustreren

Sinds 2006 is een versie van Xara Extreme beschikbaar gesteld aan de opensourcegemeenschap. Sindsdien zijn de pakketten los van elkaar verder ontwikkeld. Wij installeren de meest recente versie van het pakket onder Red Hat Enterprise Linux 5 Desktop. De installatie verloopt vlekkeloos. Er wordt netjes een pictogram aangemaakt in het KDE-menu bij de Grafische applicaties. Helaas levert Xara geen lettertypen mee. U zult het dus moeten doen met de beperkte set Linux-fonts, of u moet een andere oplossing zoeken, zoals Freetype. Verder is het pakket prima bruikbaar voor algemeen illustratiewerk. Natuurlijk ontbreken de specifieke kenmerken van de Pro-versie in dit pakket.

100.000 curven

We gebruiken hetzelfde enorm grote testbestand dat gebruikt werd bij de test van Magix Xtreme Photo and Graphic designer (meer dan honderdduizend curven en bijna een half miljoen punten). Het pakket kan het bestand prima inlezen en bewerken. Het inlezen van het bestand (op een Intel Core 2 Duo T7200, 2 GHz, 2 GB ram) duurt ruim zes minuten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gratis
  • niet-commercieel
  • beperkte ondersteuning van lettertypen
We twijfelen een beetje aan het nut van de Linux versie van Xara Xtreme. De normale Windows variant van Magix, Xara Xtreme Photo and Graphics designer kost slechts € 89 en kan meer. Wel is het natuurlijk een prachtig gebaar naar de opensourcegemeenschap om dit pakket zo aan te bieden. Als u bovendien geen Windows draait en alleen maar Linux gebruikt kan het natuurlijk een uitkomst bieden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: