abonneren

Wings 3D

Professionele 3D-modellen staan aan de basis van de bekende games en 3D-bioscoophits. Maar ook als amateur kunt u met 3D-modellen aan de slag. Wij testen gratis 3D-modellers, met vandaag: Wings 3D.

None

6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Minpunten

Wings 3D draait al een jaartje of tien mee. Het pakket is een zogenaamde subdivision modeller. Deze naam heeft betrekking op de manier waarop u de modellen opbouwt. U begint met een grove vorm zoals een bol of een blok, opgebouwd uit polygonen. Vervolgens gaat u met digitale gereedschappen trekken en duwen aan de hoekpunten van de polygonen om het model aan te passen. Indien nodig, kunt u de polygonen opdelen in sets van kleinere polygonen en zo langzaam maar zeker steeds meer verfijningen aanbrengen in uw model. Deze werkwijze lijkt erg veel op boetseren, beeldhouwen of kleien en werkt erg prettig en intuïtief. De gebruikersinterface van het pakket lijkt op het eerste gezicht beperkt en ziet er nogal kaal uit. Dit is echter schijn: met de rechtermuistoets kunt u overal contextgevoelige menu’s oproepen die talloze mogelijkheden bieden om met het model te werken.

Het pakket bevat geen objectbibliotheken waaruit u modellen kunt halen om zelf aan te passen en bij te werken. Dit is ook niet nodig, want het pakket importeert bestanden van een aantal bekende 3D-formaten (3ds, ai, eps, fbx, lwo, lxo, ndo, obj, ps en stl). Op internet zijn talloze sites te vinden die 3D-objecten in deze formaten aanbieden.

Wings 3D is een echte modeller, maar ook niet meer dan dat. Het pakket richt zich dus niet op het afbeelden en inkleuren van de modellen of het animeren ervan, hiervoor dient u gebruik te maken van andere software, overigens ook vaak gratis verkrijgbaar. Het pakket is opensource en draait onder Windows, Mac OS, Linux en andere Unix-varianten. Ook is er een set plugins als opensource beschikbaar, waarmee u bijvoorbeeld objecten kunt opslaan in het formaat dat in Second Life wordt gebruikt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer eenvoudig te leren
  • grote, actieve community
  • opensourceproject
  • geen support
  • ondersteunt geen Nederlands
Als u op zoek bent naar een eenvoudige en gebruiksvriendelijke modeller, dan hebt u met Wings 3D een prachtig pakket in handen dat ook door de professionele gebruiker gewaardeerd wordt. Ondanks dat het pakket niet gemaakt is voor het afbeelden en inkleuren van het model in hoge kwaliteit of het maken van animaties, ondersteunt het voldoende bestandsformaten om dit in andere software te doen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: