abonneren

Windows Live Photo Gallery 2012 16.4

Met digitale camera’s neem je al snel veel meer foto’s dan je eigenlijk wilt of nodig hebt. Kost niks, maar het zorgt er wel voor dat je fotoarchief uitpuilt en dat je het overzicht dreigt te verliezen. Met een degelijke fotobeheertool kan je orde in de chaos scheppen.

Windows Live Photo Gallery is onderdeel van Windows Essentials en wordt standaard samen met Movie Maker geïnstalleerd. Het programma neemt de publieke map Mijn afbeeldingen evenals die van jezelf automatisch op in de bibliotheek, maar dat heb je snel aangepast. Het opnemen van foto’s gebeurt trouwens opvallend snel. Alle foto’s worden volgens datum opgedeeld, maar een muisklik volstaat om je fotocollectie op andere criteria te sorteren: volgens de fysieke map waarin de foto’s zich bevinden, de beoordeling (1 tot 5 sterren), publicatiestatus (vanuit Photo Gallery kan je rechtstreeks – én snel – uploaden naar onder meer Flickr, SkyDrive, YouTube, Facebook en Vimeo – Picasa Web albums zit er niet bij), personen, geotags en andere tags (geotaggen kan eenvoudigweg vanuit Photo Gallery zelf).

De gezichtsherkenning in Photo Gallery vinden we behoorlijk overtuigend; vaak worden ook gezichten in klein formaat op de achtergrond correct herkend. Handig is nog dat je bij het importeren van foto’s uit een digitale camera meteen al de gelegenheid krijgt foto’s te taggen en een beschrijvende mapnaam toe te voegen, nog voor de plaatjes geüpload zijn. In tegenstelling tot veel andere tools wordt de meeste informatie (labels, maar ook persoonsnamen) die je aan foto’s toevoegt effectief in de (exif-)metadata van de foto’s zelf opgeslagen. Kopieer je foto’s, dan verhuist die informatie dus mee. Dat geldt echter niet (langer) voor de geotags: die blijven normaliter in de lokale database van Photo Gallery Verder bevat het programma nog een hele reeks optimalisatie- en bewerkingsfuncties (zoals rode ogen verwijderen, foto’s rechtzetten, kleur en belichting optimaliseren) en kan je fotoselecties op allerlei manieren vormgeven: van een diashow tot panoramafoto’s en van autocollages tot filmpjes – dit laatste met de hulp van Movie Maker.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Windows Live Photo Gallery

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord