abonneren

Watermark Factory

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Zonder watermerk zijn uw foto's op internet vogelvrij. Maar hoe breng je zo'n persoonlijk kenmerk snel en zorgvuldig aan? De keuze uit speciale watermerkprogramma's is groot en de verschillen in kwaliteit ook. Vandaag kijken we naar Watermark Factory van ScriptSoftware.

Het zal u maar gebeuren, als fotograaf: zit u nietsvermoedend een tijdschrift te lezen, stuit u ineens op een van uw eigen foto's. Gepikt uit het porfolio dat u net een maand daarvoor op internet had gezet. Bewijzen dat u de foto genomen hebt, kunt u niet en credits staan niet vermeld, dus naar een vergoeding kunt u fluiten. Tijd om actie te ondernemen, tijd voor een watermerk! Het liefst wilt u uw collectie zo onopvallend mogelijk merken, om het fraaie beeld niet te verpesten. Doorzichtige teksten aanbrengen vereist nogal wat ervaring met beeldbewerkingsapplicaties. Gelukkig zijn er ook gespecialiseerde programma's die dit lastige klusje gemakkelijk kunnen klaren. Bovendien watermerken die programma's met hetzelfde gemak niet één maar een hele reeks foto's en passen ze tegelijkertijd de grootte aan voor plaatsing op het web. Een aantal van hen kan ook onzichtbare iptc- en exif-kenmerken aanbrengen en bewaren, die door ieder beeldbewerkingprogramma kunnen worden gelezen en weergegeven.

Watermark Factory

De hemelsblauwe Teletubbie-interface detoneert nogal bij de strakke Vista-look. Ook heeft het programmavenster een vaste grootte, wat onhandig is als je meerdere taken parallel uitvoert op een groot scherm. De bediening van het programma is niet intuïtief, maar ook zeker niet moeilijk. Watermark Factory heeft een breed scala aan mogelijkheden, waarbij het maken van een uitsnede en het opnemen van exif- of iptc-informatie in het watermerk de meest opvallende zijn. Het programma is bovendien lekker snel. De prijs van meer dan honderd euro is buitenproportioneel hoog.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • snel
  • veel mogelijkheden
  • te duur
Hoewel het programma prima te bedienen is en voldoende mogelijkheden geeft, is het gewoonweg veel te duur voor wat het biedt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Foto's, Watermerk