abonneren

Visual Watermark

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Zonder watermerk zijn uw foto's op internet vogelvrij. Maar hoe breng je zo'n persoonlijk kenmerk snel en zorgvuldig aan? De keuze uit speciale watermerkprogramma's is groot en de verschillen in kwaliteit ook. Vandaag kijken we naar Visual Watermark.

Het zal u maar gebeuren, als fotograaf: zit u nietsvermoedend een tijdschrift te lezen, stuit u ineens op een van uw eigen foto's. Gepikt uit het porfolio dat u net een maand daarvoor op internet had gezet. Bewijzen dat u de foto genomen hebt, kunt u niet en credits staan niet vermeld, dus naar een vergoeding kunt u fluiten. Tijd om actie te ondernemen, tijd voor een watermerk! Het liefst wilt u uw collectie zo onopvallend mogelijk merken, om het fraaie beeld niet te verpesten. Doorzichtige teksten aanbrengen vereist nogal wat ervaring met beeldbewerkingsapplicaties. Gelukkig zijn er ook gespecialiseerde programma's die dit lastige klusje gemakkelijk kunnen klaren. Bovendien watermerken die programma's met hetzelfde gemak niet één maar een hele reeks foto's en passen ze tegelijkertijd de grootte aan voor plaatsing op het web. Een aantal van hen kan ook onzichtbare iptc- en exif-kenmerken aanbrengen en bewaren, die door ieder beeldbewerkingprogramma kunnen worden gelezen en weergegeven.

Visual Watermark is een aardig programma met een simpele bediening, dankzij een aantal ingebouwde wizards. Helaas is het aantal functies beperkt. Het programma kan foto's wel een andere bestandsnaam geven, maar je kunt niet zelf bepalen wat die nieuwe naam wordt. Ook doet het programma niets met exif- en iptc-informatie wat de functionaliteit verder beperkt. Wel heeft het programma diverse ingebouwde effecten en stijlen voor teksten die in het watermerk verwerkt kunnen worden.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • simpele bediening
  • beperkt in functionaliteit
  • prijs te hoog voor de gebodene functionaliteit
Veel van de speciale watermerksoftware die op internet te vinden is, is geschreven door hobbymatige programmeurs. En ze mogen die software dan voor slechts een paar tientjes aanbieden, de kwaliteit is vaak om te huilen. Zo slecht is het niet met Visual Watermark gesteld, maar we vinden het programma te beperkt om de prijs van meer dan 25 euro te rechtvaardigen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Foto's, Watermerk

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord