Verkleurde foto's maken

We beschikken over fantastische apparaten, maar we maken er foto's mee die er oud en verkleurd uitzien. Met apps als Instagram kun je zulke kleuren op de smartphone krijgen, maar met een beetje handigheid gaat het ook in Photoshop Elements.

Foto's die er uitzien als oude, verkleurde afdrukken zijn razend populair. Meestal worden zulke foto's met een smartphone gemaakt, waarbij dat effect dan meteen in de telefoon op het beeld wordt toegepast in apps als Instagram. Dat is echter niet nodig. Je kunt ook foto's maken met een gewone camera, en later pas besluiten om een bepaalde foto zo te laten 'verouderen'. Maar aangezien je digitale foto's niet een poosje in de felle zon kunt leggen, moeten we dat wel met een beeldbewerker doen. Photoshop Elements, bijvoorbeeld, maar deze methode ook in het 'grote' Photoshop, en het moet ook wel lukken in PaintShop Pro.

Een belangrijk kenmerk van oude foto's is dat ze fletse, onverzadigde kleuren hebben, als een poster die jaren aan de muur gehangen heeft. Dat effect gaan we als eerste aanbrengen. Iedere bewerking voeren we uit op een zogenoemde 'Aanpassingslaag'. De pixels worden zo niet veranderd door de bewerking: die blijft op een aparte laag. Je kan daardoor altijd de instellingen nog aanpassen, ook nadat je de volgende stappen doorlopen hebt. Voeg een aanpassingslaag Kleurtoon/verzadiging toe, en zet de verzadiging een stuk lager. Ik gebruikte -35, maar dat is mede afhankelijk van de foto. Als het om een foto van een persoon gaat, kies daarna dan voor het kanaal Rode tinten, en verhoog de verzadiging daar juist een beetje (+11). Ik verschoof ook de Kleurtoon een heel klein beetje richting rood (-3). Zo voorkom je dat de huid grauw wordt.

Nu gaan we de helderheid wat verhogen en het contrast wat verlagen. Dat doen we per kleur, omdat de verschillende kleuren drukinkt in een verschillend tempo verkleuren. Voeg een aanpassingslaag Niveaus toe, kies het rode kanaal en zet daar het middelste schuifje op 1,25. Daarmee maken we de middentinten lichter. Ga vervolgens naar het groene kanaal en zet hier het middelste schuifje ook hoger, maar iets lager dan bij het rode kanaal (1,20). Tenslotte gaan we naar het blauwe kanaal. Daar doen we iets anders. Neem hier het linker schuifje van Uitvoerniveaus en zet dit op 30. Zo worden de donkerste blauwe tinten lichter, waardoor het contrast afneemt.

Nu moeten we alleen nog een algehele verkleuring maken. We doen dit door een gekleurde laag boven de foto te plaatsen, waarbij we een speciale 'overvloeimodus' (de manier waarop de pixels van lagen op elkaar inwerken) gebruiken. Voeg een aanpassingslaag Kleurvulling toe, en kies voor een donkerblauwe kleur. Ik gebruikte hier RGB 45,15,180. Aanvankelijk verdwijnt de foto onder die kleur, omdat de overvloeimodus standaard op Normaal staat. De bovenste pixels dekken dan alles daaronder gewoon af. Zet daarom nu de overvloeimodus op Uitsluiting. Dit geeft een fraaie verkleuring, maar wel nog veel te sterk. Daarom verlaag je ook de Dekking van de laag, tot rond de 30%.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten