Ulead Photoimpact 12

Ulead, wat nu een onderdeel is van Corel, is vooral bekend van zijn video editing software maar zij hebben ook fotobewerkings software gemaakt.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Minpunten

Photoimpact is zelfs doorontwikkeld tot versie 12, en Corel heeft in Amerika zelfs al versie X3 (oftewel 13) uitgebracht. In Nederland moeten we het echter nog steeds doen met versie 12 die ondertussen alweer stamt uit 2006.

Toegankelijk voor beginners

Ondanks dat deze software een oudje is, heeft het nog genoeg te bieden. Vooral voor beginnende fotobewerkers is Photoimpact 12 gebruiksvriendelijk. Het pakket omvat een verzameling krachtige bewerkingstools die dankzij handige automatische processen gemakkelijk te gebruiken zijn voor hen die niet zo thuis zijn in de wondere wereld van het foto bewerken. Verder zijn er grote 'before' en 'after' preview schermen en thumbnail overzichten voor het beheer van de foto's zoals we dat ook kennen van ACDSee Photomanager.

Ook voor bikkels

Maar ook voor de foto bikkels onder ons is Photoimpact 12 nog interessant. Want behalve de versimpelde interface voor beginners is er ook een geavanceerde interface met veel meer mogelijkheden. Verder was Photoimpact zijn tijd ver vooruit want geavanceerde High Dynamic Range (HDR) en 'merge' opties zijn in het pakket aanwezig. Met HDR kunt u van meerdere gelijke foto's één complete scherpe foto maken. Hoewel Photoimpact één van de eerste was met deze mogelijkheid, is het nog steeds één van de meeste flexibele varianten. Zo is het bij de meeste foto pakketten noodzakelijk om alle foto's voor een HDR foto te maken op een statief, omdat de software een lage afwijk tolerantie heeft. Bij Photoimpact is dat niet nodig. Behalve HDR foto's samenstellen kunt u ook andere foto's, zoals bijvoorbeeld groepsfoto's, samen laten smelten zodat u het perfecte plaatje krijgt. Grappig is dat in Photoshop Elements dit pas vanaf versie 6 mogelijk was.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • toegankelijk voor beginners
  • ook interessant voor geavanceerde gebruikers
  • goede HDR en 'merge' opties
  • te duur
  • verouderd
Ondanks dat Photoimpact 12 zijn tijd redelijk vooruit was, bevat het niet alle moderne mogelijkheden van de nieuwste fotopakketten van tegenwoordig. Dat maakt de aanschafprijs van boven de 90 euro wel erg fors, want voor datzelfde geld heeft u het toch wel betere Photoshop Elements 6 of Paint Shop Pro X2.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: corel