abonneren

Twisted Brush

Meer aan het puur creatieve eind van het spectrum vinden we TwistedBrush. Dit behoorlijk vriendelijk geprijsde programma is ideaal voor artistieke hobbyisten. In TwistedBrush zult u vergeefs zoeken naar vergaande compatibiliteit met Photoshop of productie-verhogende foefjes. Daar staat tegenover dat TwistedBrush wel extreem veelzijdig is.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Het programma biedt standaard ruim honderd materialen om op te tekenen en zo’n 1500 penselen om mee te tekenen. De laatste variëren van heel gewoon tot extreem exotisch. Bij de gewone penselen vinden we uiteraard zaken als potlood, houtskool, water- en olieverf. Met name die twee natte media reageren niet zo overtuigend als hun tegenhangers in Painter. Bij die laatste heb je echt het gevoel dat je verf op een doek aanbrengt terwijl het in TwistedBrush toch allemaal wat digitaal aanvoelt. Daar komt bij dat TwistedBrush uitsluitend gebruik maakt van de drukgevoeligheid van het tekentablet en daarmee heel wat mogelijkheden onbenut laat.

De grote kracht van TwistedBrush zit hem dan ook vooral in de exotische penselen. Sommige daarvan zijn vergelijkbaar met de Pattern Pens in Painter maar anderen zijn een stuk aparter. Zo zijn er penselen om uw hele werkblad met een gegeneerd patroon te vullen en penselen die uw werk automatisch van een kadertje voorzien. Naast basisparameters zoals kleur en grootte kan elk penseel tot acht verschillende effecten bevatten die veranderen gedurende een penseelstreek. Dat biedt een groot aantal unieke mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld met één druk op de knop een willekeurig penseel genereren en daar dan bepaalde parameters van aanpassen tot u iets leuks, interessants of bruikbaars hebt. Met dit nieuw gemaakte penseel kunt u vervolgens aan de slag en u kunt het uiteraard opslaan. Wie ook met al deze exotische penselen de creatieve sappen nog niet voelt vloeien kan in TwistedBrush - net als in Painter - kiezen uit een groot aantal kloonpenselen om foto’s om te toveren tot handgemaakte kunstwerkjes.

TwistedBrush werkt niet met losse documenten maar met een heus schetsboek. Alles wat u daarin maakt wordt automatisch opgeslagen. Wilt u iets nieuws maken dan gaat u naar de eerstvolgende lege pagina en wilt u aan een oud werkje sleutelen dat bladert u terug. Uiteraard kunt u desgewenst losse pagina’s wel in allerlei formaten opslaan.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Veelzijdig
  • Zeer veel materialen om op te tekenen
  • Exotische penselen
  • Weinig compatibiliteit met Photoshop
  • Natte media minder overtuigend dan concurrent Corel Painter
Als u met natte media aan de slag wilt is Corel Painter daarvoor beter geschikt. Maar Twisted Brush maakt een hoop goed met een eindeloos aantal materialen en zo'n 1500 penselen, waaronder enkele exotische.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: