abonneren

TurboCad 15 Deluxe

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
TurboCAD stamt nog uit de tijd dat het hip was om de term 'turbo' te gebruiken in de naam van een softwareproduct - denk aan Turbo C en Turbo Pascal. In weerwil van de ouderwetse naam, bevat TurboCAD 15 een enorm arsenaal aan hypermoderne gereedschappen voor het tekenen van producten.

TurboCAD is beschikbaar in vijf verschillende versies: Deluxe, Pro, Architectural, Mechanical en Platinum. Wij proberen de eenvoudigste uit, de Deluxe-versie. Deze is voornamelijk gericht op het maken van technische tekeningen. De duurdere versies van het pakket richten zich meer op het ontwerpen van producten en maken gebruik van een geïntegreerde hogekwaliteit ACIS solid modeling engine.

Tweedimensionaal tekenen

TurboCAD 15 Deluxe is een uitgebreide digitale tekentafel. Met het pakket kunt u nauwkeurige technische tekeningen maken van uw ontwerpen, of deze nou werktuigbouwkundig, elektrotechnisch of bouwkundig van aard zijn. Het pakket bevat de volledige tekenset met bogen, bezier curves, cirkels, ellipsen, lijnen, punten, splines en nog veel meer. Deeltekeningen die u vaker gebruikt kunt u als blokken opslaan in een bibliotheek, zodat deze eenvoudig te hergebruiken zijn. Aan deze blokken kunt u zelf informatie toevoegen, zoals bijvoorbeeld de prijs van de componenten. Die gegevens kunt u als tabel in uw tekening opnemen.
Natuurlijk ontbreken ook het maken van patronen, het transformeren van objecten, het plaatsen van maten en het arceren van doorsneden niet. Het importeren en exporteren van vele cad-bestandsformaten maakt het mogelijk het systeem op veel plaatsen in te zetten en een intelligente snap-functie zorgt ervoor dat het tekenen vlot gaat.

Driedimensionaal ontwerpen

Het pakket claimt ook een gereedschap te zijn voor het driedimensionaal tekenen. Dit zal zeker voor de uitgebreide varianten het geval zijn, maar TurboCAD 15 Deluxe is iets minder geschikt voor deze taak. Het pakket ondersteunt het modelleren met primitieven, zoals blokken, bollen en kegels, en het ingekleurd weergeven van objecten onder diverse aanzichthoeken. Er zijn ook wat uitgebreidere ontwerpmethoden aanwezig, maar we krijgen toch de indruk dat deze minder geavanceerd zijn dan in een volledig 3D-ontwerppakket. Voor eenvoudige modellen en driedimensionale lijntekeningen volstaan de mogelijkheden echter wel. Meer kunnen we voor de lage prijs van het pakket eigenlijk ook niet verwachten. Wie meer wil, kan bijvoorbeeld met de Pro-versie aan de slag.

Architactuur

Waar het pakket wél in uitblinkt, is het tekenen van plattegronden van huizen, tuinen en gebouwen. Het is heel eenvoudig om muren te tekenen, u hoeft alleen de middenlijn maar te tekenen en het pakket tekent zelf de twee parallelle lijnen die nodig zijn om er een muur van te maken. Het pakket doet dit 'slim', zodat hoeken en zijmuren automatisch aansluitend gemaakt worden. De muren kunt u een hoogte geven, zodat ze in drie dimensies te bekijken zijn. Ook het tekenen van daken gaat zeer efficiënt. TurboCAD 15 Deluxe biedt op het gebied van architectuur veel meer ontwerpvrijheid dan de bekende 'ontwerp uw eigen huis en tuin'-pakketten waar u vaak nét niet kunt doen wat u in gedachten hebt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • lage prijs
  • goed voor 2D-tekenen
  • goed voor plattegronden
  • prima gedrukte handleiding
  • 3D-tekenen is beperkt
Met TurboCAD 15 Deluxe haalt u kortom voor weinig geld een pakket in huis waarmee u erg snel en eenvoudig goede technische tekeningen kunt maken. Ook voor het gebruik in de architectuur is het pakket handig: het tekenen van plattegronden, het maken van een driedimensionaal model en het renderen naar een fotorealistische afbeelding gaat prima. Als het modelleren in drie dimensies echter iets gecompliceerder gaat worden, laat het pakket het snel afweten. Maar als u dat serieus van plan bent, kunt u waarschijnlijk sowieso beter een andere pakketkeuze maken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Laatste reactie