abonneren

TrueSpace

Met het nieuwe 3D modeling- en animatiepakket trueSpace van Caligari zou het een fluitje van een cent moeten zijn om zelf computergraphics te maken.

Wie bekend is met 3D-modeling en animatie, kent ongetwijfeld trueSpace – een subtopper op het gebied van professionele pakketten voor special effects in film/videoproducties en het maken van driedimensionale computergames.

TrueSpace is een geïntegreerde suite van gereedschappen om driedimensionale computermodellen te maken, te animeren en daarna te exporteren naar gamesoftware, of te renderen naar videobeelden. Daarnaast is het pakket in te zetten als hulpmiddel bij het maken van content voor moderne online community's, zoals Second Life.
Sinds kort is versie 7.5 van trueSpace op de markt, waarin nogal wat is veranderd ten opzichte van de vorige releases. Volgens de makers is er een aantal krachtige modelleer- en animatietools toegevoegd en laat de realtime driedimensionale weergave verbluffende resultaten zien. We zetten ons alvast schrap.

Slimme Interface

TrueSpace is opgedeeld in een aantal hoofdtaken die in de meeste praktijktoepassingen van pas komen: Modelleren, Materialen, Belichten & renderen, Animatie & activiteiten en Samenwerken. Deze vloeien naadloos in elkaar over door de bijzonder slimme contextuele interface.
In feite ziet trueSpace alle content waarmee u werkt als objecten in een database. De schermen op uw desktop zijn daadwerkelijk views op deze data. Het systeem stelt meerdere methoden beschikbaar om deze views te bekijken. De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk de 3D ruimtelijke weergave: het object wordt dan op het scherm afgebeeld alsof we het in onze hand houden. Een alternatieve weergave is de 2D-view, waarin u het object (of de scène) bekijkt als een set objecten met eigenschappen, parameters en methoden. Zo kunt u de relaties tussen objecten goed weergeven. Ook is het handig voor textures en plaatjes, omdat deze zich van nature goed lenen voor platte afbeeldingen.
Naast de flexibele weergave van objecten in de database geeft trueSpace alle methoden die u op de objecten kunt toepassen – en dat zijn er nogal wat – weer door pictogrammen. Verder kunt u meerdere views per database openen, die u eenvoudig over het scherm kunt verplaatsen, docken of floating kunt maken. De interface die Caligari heeft gebouwd is al met al zeer flexibel en volledig aan te passen aan uw wensen.

Gereedschap

De gereedschapskist voor het maken van driedimensionale vormen is bijzonder uitgebreid. U kunt zogenaamde exacte primitieven maken, zoals bollen en blokken, nurbs (vloeiende vlakken), polygoonmodellen (opgebouwd uit facetten), tekst, subdivision surfaces (speciale afgeronde polygoonmodellen), metaballs (objecten die in elkaar overvloeien) en een nieuw en voor trueSpace uniek objecttype genaamd plastiforms. Hiermee kunt u het object boetseren als ware het echte klei, omdat de punten tijdens het modelleren tijdelijk particles (verplaatsbare deeltjes) worden. Zo zijn er gereedschappen om het object bijvoorbeeld in te drukken of uit te rekken.
Het systeem bevat tevens een groot aantal voorgedefinieerde materialen, plus een complexe materiaaleditor.
Voor het belichten en renderen van scènes biedt trueSpace 7.5 twee mogelijkheden: realtime in de grafische hardware met behulp van de DirectX 9 api, of een methode met software-algoritmen van zeer hoge kwaliteit. De realtime-weergave is ronduit goed. De renderer is uitgebreid met soft shadows, transparencies, reflecties en spiegelingen, complexe materialen en meer. In sommige gevallen is de kwaliteit zelfs goed genoeg voor de uiteindelijke video, maar hier hebt u dan wel een uiterst pittig grafisch systeem voor nodig.
Wie écht indrukwekkende resultaten wil zien, kan beter voor mogelijkheid twee kiezen. Deze renderer kan diverse methoden gebruiken, waaronder Raytracing en Radiosity, met zeer realistische resultaten.
Ook de animatiemogelijkheden van trueSpace zijn uitgebreid. Naast het gebruikelijke Keyframing kan het pakket prima overweg met Skins & bones (voor ledematen van computerpersonages), Inverse kinematics (voor bewegingen van mechanismen) en Particles (rook en dergelijke). U kunt zelfs een aantal fysische simulaties, zoals het gedrag van vloeistoffen, wind en velden, aanbrengen op objecten. Ook Motion capture – waarbij u door acteurs gespeelde bewegingen kunt animeren – behoort tot de mogelijkheden. Een bijzonder krachtig hulpmiddel is het geven van 'gedrag' aan objecten. Zo kunnen ze reageren op elkaar aan de hand van voorgeschreven, kleine stukjes animatie. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld een zwerm vogels laten vliegen zonder elke afzonderlijke vogel te animeren.

Samenwerken

Uniek aan dit pakket is dat u uw werkruimte via internet kunt delen met andere gebruikers: zo kunt u met meerdere mensen tegelijk aan één project werken. Om de communicatie nog verder te vergemakkelijken zijn er diverse chatschermen beschikbaar om met elkaar te kunnen overleggen. Zeker voor wat grotere animatieprojecten is dit een gewilde optie die de efficiëntie absoluut ten goede komt. Ook is het een perfecte oplossing voor ontwerpers die via internet hun opdrachtgevers precies willen inlichten over de status van de werkzaamheden. Zo kan een architect zijn conceptontwerp voorleggen en eventueel direct aanpassingen verrichten 'waar de klant bij staat'. Speciaal voor dit soort toepassingen biedt Caligari de gratis truePlay-software aan. Hiermee kunt u de werkruimtes bekijken zoals in trueSpace, maar niet aanpassen.

Intimiderend

En zo barst de laatste versie van trueSpace werkelijk uit zijn voegen van de mogelijkheden. Maar ondanks dat er erg veel gedaan is om het pakket gebruikersvriendelijk te maken, blijft het op ons toch redelijk intimiderend overkomen. De pictogrammen lijken de eerste uren allemaal op elkaar. Verder is er geen overeenkomst met de standaard Windows-interface, dus daar hebben we ook al niet veel houvast aan.
Gelukkig heeft Caligari een Guided tour toegevoegd, die met behulp van een aantal instructievideo's laat zien hoe je eenvoudig de mooiste dingen kunt maken. Alle benodigde bestanden krijgt u erbij en het is interessant en leerzaam om de video's na te spelen. Zo komt u er vanzelf achter dat de interface juist zeer efficiënt is. Met slechts enkele muisklikken kunt u de meest complexe handelingen uitvoeren.
De handleiding van het pakket is een boekwerk met maar liefst 992 pagina's. Daarnaast levert Caligari twee posters mee van ongeveer A2-formaat: een Quick guide met de belangrijkste bedieningsaspecten en menu's, plus een Icon guide die alle pictogrammen in het pakket (wij tellen er 312!) overzichtelijk weergeeft. Vooral de laatste poster is handig, want verwarring ligt overal op de loer.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • praktisch onbegrensde mogelijkheden
  • werkruimte is via internet deelbaar met anderen
  • veel pictogrammen (312) die allemaal op elkaar lijken
Ondanks dat Caligari's trueSpace 7.5 niet eenvoudig te doorgronden is, heeft de doorzetter al snel door dat hij een uiterst krachtig en efficiënt stuk gereedschap in handen heeft. Met dit (semi-)professionele pakket kunt u zeer goed uitziende 3D graphics maken en renderen naar film of video. De functionaliteit is groot, met de slimme interface kunt u vrijelijk verschillende methoden combineren en de mogelijkheid om direct over het internet werkruimte te delen met collega's is even handig als efficiënt. TrueSpace kan op veel aspecten absoluut de concurrentie aan met de marktleiders.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: