abonneren

Topaz bundle

Tussen de makers van goede fotofilters duikt steeds vaker de naam Topaz Labs op. Dit bedrijf biedt een bundel effecten die zelfs de meest verwende fotograaf doet watertanden.

Persfotografen belanden (terecht) aan de schandpaal wanneer ze de werkelijkheid geweld aandoen met allerlei digitale effecten. Voor alle andere plaatjesschieters – zowel professioneel als hobbyist – is het verfraaien van het waargenomen beeld bijna tweede natuur.

Voor professionals is tijd geld en dus willen zij foto's eenvoudig maar met een maximum aan controle over het eindresultaat verfraaien. Hobbyisten zouden nog wel de tijd kunnen nemen om via slim gekozen combinaties van standaard Photoshop-filters fraaie effecten te ontwikkelen, maar zij hebben vaak weer niet de beschikking over dat dure pakket. De filterbundels van Topaz bieden voor iedereen uitkomst: tientallen snelle presets en fijnafstemming voor de prof en compatibiliteit met elk goedkoop programma dat met Photoshop-filters uit de voeten kan voor de hobbyist. Tot die laatste categorie behoort onder andere het gratis IrfanView.

Topaz Labs biedt negen effectpakketten die los te koop zijn voor prijzen tussen $ 30 en $ 80 of als bundel voor $ 250. Alle pakketten zijn er voor Windows en Mac, in 32- en 64-bits versies en zijn kosteloos te proberen. De complete Photoshop Bundle die wij bekijken, bestaat uit Lens Effects, Adjust, DeNoise, InFocus, ReMask, Simplify, Detail, DeJPEG en Clean.

Een deel van de pakketten richt zich op problemen met scherpte en beeldkwaliteit. Zo is DeJPEG een filter dat jpeg-bestanden oppept en gaat DeNoise ruis te lijf die vooral optreedt bij slechte belichting of hoge iso-waarden. Waar traditionele ruisonderdrukking details vaak sterk aantast, levert DeNoise fraai werk. Het pakket Detail haalt details op. Daarbij heb je controle over de grootte van de details waarop het filter zich moet richten. Ideaal om foto’s van een hobbycamera een professionele uitstraling te geven. Het laatste pakket dat zich op scherpte richt, is InFocus. Hiermee kun je foto’s die net niet helemaal scherp zijn alsnog redden en kleine details oppeppen. Verwacht hiervan echter geen wonderen.

Een van de aardigste in de bundel is Adjust. Dit filter geeft met een aantal schuiven controle over allerlei aspecten van belichting, details, kleur en ruis. Door middel van presets kun je bijvoorbeeld heel snel kleuren opfrissen of foto's van een dramatische uitstraling voorzien. De scherptediepte in foto’s is van grote invloed op de sfeer, maar helaas staat het beschikbare licht niet altijd toe om voluit te spelen met de combinatie van sluitertijd en diafragma die hiervoor bepalend is. Het pakket Lens Effects geeft je hier ook na afloop nog invloed op. Daarnaast simuleert het pakket speciale lenzen, zoals fish-eye, vignet-filters en meer.

Wie creatief omgaat met foto's ontkomt vaak niet aan het knippen en plakken van beeldelementen. De ingebouwde selectiegereedschappen van vooral goedkopere fotosoftware is echter vaak ontoereikend in ingewikkelde situaties (denk aan wapperend haar, bruidssluiers, enzovoort). ReMask biedt voor deze situaties een geavanceerde kniphulp.

Zeer boeiend is Simplify. Dit filter vereenvoudigt afbeeldingen door deze terug te brengen tot de belangrijkste lijnen of kleurvlakken. Enerzijds leveren de verschillende presets van dit filter betere (kleur)potloodtekeningen en waterverfjes dan de filters van Photoshop zelf en anderzijds leent Simplify zich uitstekend voor het converteren van foto's naar bruikbare vectorgrafiek (waarvoor dan wel aanvullende software nodig is). Het Clean-filter doet vergelijkbare dingen, namelijk het vereenvoudigen van vlakken of het accentueren van lijnen. Het resultaat is echter toch weer anders: ideaal voor gladde gezichten en pijnlijk scherpe landschappen.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • veel goede presets
  • snel
  • prijs
Topaz timmert aardig aan de weg met zowel nuttige als interessante filters. In sommige onderdelen van de bundel zit echter wel wat overlap. Vind je de bundel te duur, dan is Adjust ($ 50) een interessant los product.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: topaz