abonneren

Toon Boom Studio 6

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Een tekenfilm van een half uurtje bevat meer dan 43.000 frames die per stuk getekend of bewerkt moeten worden; met de hand bijna niet te doen. Dan komt de computer goed van pas! We testen Toon Boom Studio, een gereedschapskist voor het maken van tweedimensionale animaties.

Toon Boom Studio is het beginnerspakket van Toon Boom Animation, een bedrijf dat professionele oplossingen biedt voor het produceren van animatiefilms. Het pakket is gericht op studenten en thuisgebruik en geschikt voor het maken van vrijwel alle soorten animatiefilms. Het pakket heeft een overzichtelijke gebruikersinterface die u zelf volledig naar eigen wens kunt inrichten en per project kunt opslaan als een workspace.

Tekeningen

De eenvoudigste manier waarop u Toon Boom Studio kunt gebruiken, is als scanhulpje voor uw tekeningen. Het pakket geeft uw scans transparant over elkaar weer, zodat u ze kunt positioneren. Deze scans kunt u verder bewerken met tekengereedschappen, zoals kleurpaletten, penselen en vulpatronen. Het pakket ondersteunt Wacom-compatibele tekentabletten en Windows Tablet. Handig zijn animatiespecifieke gereedschappen. Zo kunt u de kleur van een object in één keer in alle frames aanpassen. Ook kunt u elke laag waaruit u het beeld opbouwt animeren. Hiertoe bevat het pakket een volledige animatietijdlijn, waar u door middel van het plaatsen van keyframes een animatie kunt maken zonder elk beeld te hoeven tekenen. Na het bewerken kunt u het werk exporteren naar YouTube of Facebook, maar ook opslaan als Flash swf, Quicktime, pdf, avi of een dv-stream.

Stop-motion

Voor stop-motion kunt u met kleipoppetjes aan de gang die u steeds net anders positioneert. U maakt een foto met een aangesloten camera. Als deze foto’s snel achter elkaar worden afgespeeld, levert dit de illusie van beweging. Het pakket ondersteunt automatische intervalopnamen en het vervangen van de achtergrond met behulp van chroma keying (het zogenaamde blauwe scherm) en kan transparant de voorgaande beelden over uw werk projecteren, zodat het positioneren van uw poppetje veel gemakkelijker is.

Bij rotoscoping importeert u een videobestand waar u beeldje voor beeldje op kunt tekenen. Op deze manier kunt u video combineren met tekenfilmpersonages of kunt u de gefilmde bewegingen van een echte acteur of danser gebruiken als leidraad voor uw animatiefiguur. Deze methode werd onder andere gebruikt in de eerste Star Wars-films om de lightsabers te tekenen.

Geavanceerd

Nieuw in versie 6.0 is de mogelijkheid van bone-animatie. Hierbij legt u een skeletstructuur over uw tekenfilmfiguur, waarna u deze kunt animeren door het skelet te bewegen. Uw personage zal automatisch meebewegen zonder dat u nog frames hoeft bij te tekenen.

Een andere geavanceerde feature is dat uw figuur automatisch mee kan articuleren met een gesproken geluidsbestand. U hoeft slechts voor een achttal klanken (fonemen) een uitdrukking te schetsen, waarna het pakket het geluidsbestand analyseert en de bewegingen zo inpast dat deze exact samengaan met de tekst. Dit scheelt ongelofelijk veel tekenwerk.

Een van de krachtigste mogelijkheden is het plaatsen van de verschillende beeldlagen in een driedimensionale omgeving. Door het animeren van de camera krijgt u dan automatisch de juiste perspectiefwerking in de uiteindelijke productie. Met een paar slimme camerabewegingen maakt u op deze manier snel een stuk animatie zonder ook maar één extra beeld te hoeven tekenen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitgebreide mogelijkheden
  • veel technieken
  • redelijk complex
  • duur
Toon Boom Studio is een zeer uitgebreid pakket dat de hele productie van animatiefilms afdekt. Ondanks dat het wordt gepositioneerd voor studenten en thuisgebruik, vinden wij dit pakket zeker niet eenvoudig in gebruik. Bovendien is de prijs van meer dan $ 300 een fikse investering. Bent u echter serieus met animatie bezig, dan biedt het pakket meer dan genoeg mogelijkheden voor uw eigen productie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: