abonneren

Snagit 10

Snagit is een populair programma om schermafbeeldingen mee te maken. De tiende versie bevat een aantal handige vernieuwingen om afbeeldingen, tekst of video te capturen, te bewerken en te delen met anderen.

Een van de grote voordelen van Snagit is dat u zelf precies kunt aangeven op welke manier u beelden wilt capturen. U doet dat door een captureprofiel te selecteren. Zo is er een profiel om een heel scherm op te slaan of een gedeelte daarvan, maar u kunt ook een profiel kiezen waarmee u een selectie kunt maken met de vrije hand of één dat automatisch het beeld doorscrollt. Dat laatste is bijvoorbeeld handig om een beeld van een lange webpagina vast te leggen.

All-in-one

Het vervelende aan deze profielen was dat u altijd eerst keuzes moest maken voordat u kon capturen. In de nieuwe versie is daarom een all-in-one profiel toegevoegd. Als u met dit profiel een schermafdruk maakt, kunt u nog tijdens het capturen aangeven welk gedeelte en op welke wijze het beeld moet worden vastgelegd. Door met de muis over randen van vensters, navigatie- of taakbalken te bewegen, wordt automatisch dat gedeelte geselecteerd. Daarnaast verschijnen er scrollknoppen in beeld als u werkt met twee monitoren of horizontale en verticale navigatiebalken ziet. Die scrollknoppen capturen het gehele beeld automatisch. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om handmatig een selectie te maken. Deze functie is eenvoudiger geworden, doordat er een vergrootglas wordt getoond waarmee u een precieze selectie kunt maken.

Nieuwe mogelijkheden

Bij het capturen van beelden houdt Snagit nu rekening met de doorzichtige desktopthema's van Windows. U mag zelf bepalen of randen van vensters met de achtergrond zichtbaar, transparant of opgeschoond moeten worden gecaptured. De transparante optie biedt een aantal nieuwe creatieve mogelijkheden, omdat de Snagit Editor nu ook met deze afbeeldingen kan werken. U kunt de transparante delen opvullen met een achtergrondkleur of andere foto, maar u kunt ook een van de nieuwe effecten als Page Curl of Cut Out gebruiken om het vrijstaande effect van de afbeelding te benadrukken.

In de vorige versies van Snagit werden gecapturede teksten weergegeven als een afbeelding. Met de nieuwe Formatted Text Capture kunt u nu teksten op websites, in pdf-bestanden of afbeeldingen rechtstreeks kopiëren naar de Snagit Editor. Daar kunt u wijzigingen aanbrengen in de tekst en deze direct doormailen naar de schrijver van de teksten. Snagit bewaart bewerkte afbeeldingen in een bibliotheek die ook foto's toont in andere mappen op uw computer. Deze foto's zijn te voorzien van sleutelwoorden en tags die u zelf kunt aanmaken. Daarna kunt u zoeken op deze tags, om snel de juiste afbeeldingen terug te kunnen terugvinden.

Alle afbeeldingen zijn vanuit Snagit rechtstreeks door te sturen naar elke applicatie op uw computer. Het is vervelend dat er alleen voor Microsoft Word, PowerPoint en Excel standaard exportknoppen beschikbaar zijn, terwijl voor alle andere applicaties er maar één knop kan worden gebruikt. Nieuw in Snagit 10 is dat u uw afbeeldingen kunt uploaden naar Screencast.com. Daarvoor kunt u gebruikmaken van een gratis account dat recht geeft op 2 GB webruimte en 2 GB dataverkeer. Nadat u de afbeeldingen hebt geüpload, kunt u deze delen met vrienden, collega’s of bekenden. Als de afbeeldingen eenmaal op Screencast.com staan, kopieert Snagit automatisch een url, html-code of webadres met thumbnail naar het klembord. Dit maakt het zeer eenvoudig om de afbeeldingen te verwerken op uw website of weblog, maar ook om ze door te sturen naar Facebook of Twitter.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gebruiksvriendelijk
  • veelzijdig
  • export naar niet-Office applicaties onhandig
Snagit is een zeer compleet programma voor het capturen, bewerken en organiseren van schermafbeeldingen. Het programma was al makkelijk in gebruik, maar door de nieuwe all in one capturefunctie is de gebruiksvriendelijkheid alleen maar toegenomen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord