abonneren

SketchUp

Professionele 3D-modellen staan aan de basis van de bekende games en 3D-bioscoophits. Maar ook als amateur kunt u met 3D-modellen aan de slag. Wij testen gratis 3D-modellers, met vandaag: Google SketchUp.

Ondanks dat het aantal modelleergereedschappen op het eerste gezicht wat mager lijkt, is Google SketchUp toch een redelijk volledige modeller die zeer eenvoudig in gebruik en toegankelijk is. Deze toegankelijkheid is voor Google belangrijk. De eerste keer dat u het pakket opstart, krijgt u direct een inleidende training om snel met het pakket te kunnen werken. Daarna krijgt u een overzicht van de zelftrainingen, video's en andere leermiddelen die Google aanbiedt.

Het pakket is gebaseerd op het tekenen van profielen op vlakken die daarna uitgetrokken, ingedrukt of gedraaid worden (extrusie en rotatie). U kunt deze profielen zowel in de vrije ruimte tekenen als op al bestaande oppervlakken en objecten en zo stap voor stap uw ontwerp verfijnen. Daarnaast kunt u meerdere objecten aan elkaar plakken of een object gebruiken om in een ander object te snijden (booleaanse operaties).

SketchUp kan uw ontwerpen onder alle hoeken op diverse manieren weergeven (renderen). Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een ruwe afbeelding als schets of als een nette, ingekleurde afbeelding met schaduwwerking. Het pakket bevat een bibliotheek met materialen als baksteen, hout en marmer, zodat u alle vlakken van uw ontwerp van een realistische textuur kunt voorzien. Een leuke optie is dat u met het pakket uw ontwerpen rechtstreeks in Google Earth kunt zetten.

Het bevat ook een onderdelenbibliotheek met allerlei objecten die u zo in uw eigen ontwerp kunt gebruiken. Zo bevat de bibliotheek onder meer meubilair, sanitair, bomen, planten en auto’s, maar ook standaard constructie-elementen als stalen H-balken. Daarnaast zijn er op internet flink wat sites die gratis objecten verzamelen en aanbieden die door andere gebruikers beschikbaar zijn gesteld.

Het maken van animaties is zeer beperkt: u kunt de camera rond laten bewegen. In veel gevallen zal dit voor de Sketchup-gebruiker voldoende zijn, omdat u hiermee uw ontwerp goed kunt presenteren. SketchUp maakt gebruik van OpenGL, dus als u een krachtige grafische kaart hebt, zal het afbeelden van wat grotere modellen nog steeds soepel en vloeiend verlopen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • volledig Nederlandstalig
  • intuïtief in gebruik
  • materiaal- en objectbibliotheken
  • zeer uitgebreide hulp en zelfstudie
  • modelleren vrij beperkt
  • animatie beperkt
Google SketchUp is in deze test onovertroffen voor het maken van conceptmodellen in de architectuur en bouwkunde. Ook wat betreft gebruiksvriendelijkheid en aangeboden leermiddelen blinkt het pakket uit. Voor het maken van exacte ontwerpen en werktekeningen met maten zult u echter gebruik moeten maken van een cad-pakket. Ook voor het maken van organische vormen en animaties die verder gaan dan om het ontwerp heen draaien, is het pakket minder geschikt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: