abonneren

Silkypix Developer Studio 3.0

Silkypix Developer Studio is een RAW converter met bijzonder veel mogelijkheden. Naast de standaard RAW conversie, kunt u er ook meteen allerlei lenscorrecties mee uitvoeren en perspectief corrigeren.

Silkypix Developer Studio is een RAW converter van Japanse origine, die o.a. standaard met Pentax DSLR camera's wordt meegeleverd. Versie 3.0 kan echter zeer veel RAW bestanden converteren, en is ook los leverbaar via Easy Computing Net als zovele andere RAW converters, heeft het programma een ingebouwde browser om de bestanden te selecteren, of een groot venster om een bestand te converteren. Een 'split view' waarbij u zowel een browserdeel als een developerdeel hebt is ook aanwezig, maar u kunt de indeling niet aanpassen. Het browserdeel komt altijd onder aan het scherm, terwijl dat bij een breed scherm veel beter aan de zijkant zou kunnen zitten. Een onhebbelijkheidje is dat het programma niet onthoudt met welke map u bezig was. U moet bij het opstarten altijd weer eerst naar die map navigeren voordat u aan het werk kan.

Mogelijkheden

Silkypix Developer Studio heeft zeer veel mogelijkheden. Enerzijds hebt u de bekende standaard mogelijkheden om zaken als belichting, witbalans, helderheid, contrast, scherpte en kleurbalans aan te passen, maar daarnaast heeft het programma ook de mogelijkheid om perspectief te veranderen en lensfouten als vignettering (donkere hoeken), chromatische aberratie (kleurrandjes) en vervorming te corrigeren. Zelfs een 'fisheye' opname kunt u zo weer recht maken. De gereedschappen vragen wel om enige gewenning, omdat de interface niet altijd even logisch in elkaar zit. Zo hebt u een aantal standaard aanpassingen in een toolset linksboven, maar kunt u die weer verder verfijnen via knoppen linksonder die weer speciale gereedschapsvensters activeren. Werkt u met een groot beeldscherm of met twee beeldschermen, dan kunt u al die vensters openzetten om het totale palet aan mogelijkheden te overzien, maar u moet dus steeds heen een weer springen tussen hoofdvenster en gereedschapvensters om alle mogelijkheden te benutten. De kwaliteit van de conversies is zeer hoog. Vooral de detaillering is indrukwekkend, en hoort tot het allerbeste dat we bij RAW converters gezien hebben. Alleen voor ruisonderdrukking schatten we CaptureOne nog iets hoger in, maar Silkypix hoort in zijn totaliteit tot de absolute top van de RAW converters die wij getest hebben.

Activatie

Silkypix Developer Studio is met een prijs van 119,95 euro absoluut niet duur, maar er zit wel een addertje onder het gras. Als u het programma koopt, moet het worden geactiveerd en dat kan maar op één computer. Wilt u het op een desktop en een laptop gebruiken, dan moet u dus een tweede licentie aanschaffen. Omdat u het programma niet kunt deactiveren, is het ook niet mogelijk om afwisselend op een laptop (bijvoorbeeld op reis) en een desktop te werken met één licentie, wat toch volkomen legaal zou zijn. Het betekent bijvoorbeeld ook dat u in de problemen komt als u het programma opnieuw moet installeren. Easy Computing vraagt om dan een supportformulier in te vullen en op te sturen, en dat is tijdrovend en omslachtig. Het zou beter zijn als het programma gewoon ook een deactivatiemenu zou hebben zodat u die hulp daarvoor niet nodig hebt.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • zeer hoge kwaliteit conversies
  • zeer veel mogelijkheden
  • soms wat onhandige interface
  • inflexibele activatieprocedure
Silkypix Developer Studio 3.0 hoort kwalitatief tot de beste RAW converters die we getest hebben. Vooral de detaillering die het programma uit RAW bestanden weet te halen is indrukwekkend. De kleine onhebbelijkheden als de soms wat onoverzichtelijke interface en de irritaties rondom de activatie moet je daarbij dan maar voor lief nemen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: silkypix

Laatste reactie