abonneren

Serif PhotoPlus X6

Het beeldbewerkingsprogramma PhotoPlus X6 staat tussen Adobe Photoshop Elements en Photoshop CS6 in: het heeft meer geavanceerde mogelijkheden dan Elements, maar mist de ultieme kracht van het ‘grote’ Photoshop.

De markt voor beeldbewerkingsprogramma’s wordt gedomineerd door Adobe, dat met zijn Photoshop Elements 11 een eenvoudig te begrijpen en toch uitgebreid programma biedt voor de consument, en met Photoshop CS6 het ultieme gereedschap voor professionals. Serif probeert daar met PhotoPlus X6 een beetje tussenin te gaan zitten. Het programma lijkt qua layout en mogelijkheden erg op Photoshop (zelfs veel toetscombinaties zijn hetzelfde) en biedt voor een vriendelijke prijs een aantal mogelijkheden die duidelijk verder gaan dan wat Photoshop Elements in huis heeft. Zo kan je in de raw-converter lensfouten als chromatische aberratie (kleurrandjes) en vertekening corrigeren, iets dat Photoshop CS6 ook kan, maar Photoshop Elements niet. Zit je eenmaal in de PhotoPlus X6 editor, dan vallen enkele zaken in positieve zin op: de ondersteuning voor kleurkanalen, de beschikbaarheid van een Curves-aanpassingslaag, Filter-layers (niet-destructieve filters) en de uitgebreide macro’s.

Net als Photoshop Elements komt PhotoPlus X6 met een aparte organizer. Daarin kan je foto’s van tags voorzien, exif-gegevens inkijken en een rapportcijfer (0 tot 5 sterren) geven. Je hebt ook de mogelijkheid om speciale albums aan te leggen, waaronder ook ‘smart albums’ (albums die automatisch worden samengesteld op basis van bepaalde criteria, zoals “alle vijfsterrenfoto’s uit 2013”). De mogelijkheden voor presentatie (diashow, fotoboek) zijn wel beperkter dan die van Photoshop Elements.

Een beetje vreemde eend in de bijt wordt gevormd door de PhotoFix-optie. Je zou misschien verwachten dat dit een eenvoudige ‘one click’ editor is voor beginners, maar dat is het zeker niet. Het is feitelijk gewoon de raw-converter, maar nu beschikbaar voor andere type bestanden en bovendien toegepast als een niet-destructief laageffect. Er zitten ook een paar handige kant-en-klare voorinstellingen op om effecten als Old photo of Sepia te realiseren. PhotoFix is ook direct vanuit de organizer toe te passen, waardoor het toch wel een handige toevoeging is.

Het grootste nadeel van PhotoPlus X6 is dat het vrij traag is. Bewerkingen die in Photoshop (Elements) op dezelfde computer gewoon in real time gaan, roepen hier iedere keer weer zo’n voortgangsbalkje op, wat irritant kan zijn als je een beetje met een schuifje wilt spelen om de ideale instelling te vinden. Daarnaast mist het programma de geavanceerde Content-aware opties van Adobe’s producten. Ondanks deze nadelen denken we dat PhotoPlus X6 een goede keuze kan zijn voor wie bijvoorbeeld op het werk aan Photoshop CS6 gewend is en daarom Photoshop Elements voor thuis net iets te beperkt vindt (maar Photoshop CS6 te duur). Voor een prijs die vergelijkbaar is met Photoshop Elements, krijg je met PhotoPlus X6 een aantal mogelijkheden die in Photoshop Elements ontbreken. Overigens heeft Serif ook een gratis PhotoPlus Starter Edition.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Serif, photoplus