Review: MAGIX Fastcut

Actiecamera’s maken meestal schokkerige opnames van bijvoorbeeld een fiets-, hardloop- of skitocht. MAGIX bracht met Fastcut onlangs een nieuw softwarepakket op de markt om dergelijke filmpjes te bewerken. Het programma is onder meer in staat om bewogen en vervormde beelden te corrigeren.
MAGIX heeft met Fastcut een aantrekkelijke videobewerker uitgebracht voor actiefilmers die snel een mooie video willen monteren. Knap is dat de makers er goed in zijn geslaagd om specifieke functies voor actiecamera’s te integreren en op de voorgrond te presenteren. We kwamen nauwelijks minpunten tegen, al vinden we het wel jammer dat gebruikers een project in slechts twee uitvoerformaten op hun pc kunnen bewaren. Als alternatief upload je de film rechtstreeks op Facebook, YouTube of Vimeo.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Actiesjablonen
  • Beeldstabilisatie
  • Simpel in gebruik
  • Minpunten
  • Weinig uitvoerformaten

Sjablonen
Na het aanmaken van een nieuw videoproject, importeer je de filmpjes rechtstreeks vanaf een harde schijf of geheugenkaart. Fijn is dat MAGIX vijftien actiesjablonen heeft ontwikkeld waarin je de filmpjes kunt gieten. Het voordeel hiervan is dat de montage volledig automatisch plaatsvindt, waardoor je niets meer hoeft te doen. Bedenk wel dat Fastcut de beelden lukraak achter elkaar zet, dus deze functie is alleen nuttig wanneer je al bruikbaar videomateriaal hebt gesorteerd. Opvallend is dat de videobewerker de film monteert op het ritme van de soundtrack. Voordat je een sjabloon definitief aanwijst, heb je eerst de gelegenheid om de montage te bekijken. Je kunt eventueel besluiten om geen sjabloon te gebruiken indien je volledige controle wenst over het resultaat. Via de tijdlijn en montagegereedschappen pas je de volgorde naar eigen wens aan. Je hebt daarnaast keuze uit allerlei fraaie overgangen. 

MAGIX FastcutDankzij het gebruik van actiesjablonen kost de montage nauwelijks tijd.

Actievideo corrigeren
Je ontkomt er niet aan dat actievideo’s wilde schokken bevatten. De camera beweegt tenslotte mee met je lichaam of transsportmiddel. De functie Beeldstabilisatie is een doeltreffende methode om heftige trillingen te corrigeren. Dit werkt goed, want de video oogt nu een stuk rustiger. Verwacht trouwens niet dat alle schokken volledig weg zijn, maar de trillingen zijn wel duidelijk minder. Een ander aspect waar actiecamera’s mee te maken hebben, is vervorming. Vanwege de groothoeklens ontstaat er een zogeheten fisheye-effect om een groot deel van de omgeving vast te leggen. Met Fastcut lukt het dankzij voorgeprogrammeerde instellingen om de vervorming te verwijderen. Je selecteert in dat geval een smal, gemiddeld of breed objectief. Het omgevingsgeluid van eigengemaakte actiefilmpjes is vaak verpest door de wind. Gebruik het wind- en gerommelfilter om hinderlijke geluiden te reduceren.

MAGIX FastcutBij schokkerige filmpjes helpt het om beeldstabilisatie toe te passen.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: actiecamera's, videobewerkingsprogramma, video's monteren, videobewerker, actioncam, actiecamera