abonneren

Raw Shooters Essentials

Een gratis Raw converter is Raw Shooter Essentials. Wij testen hem uitvoerig.

Raw Shooter Essentials van Pixmantic werd geschreven door een aantal ex-PhaseOne-developers en in een aantal opzichten is dat te zien. Ook dit programma werkt via een wachtrij en is bedoeld om snel grotere aantallen raw-bestanden te converteren. De instelmogelijkheden zijn wel iets uitgebreider dan van CaptureOne, bijvoorbeeld met een extra Fill Light-schuifje dat als de bekende Schaduwen/hooglichten van Photoshop werkt (maar dan alleen de schaduwen).

Roze tinten


Ook heeft het programma drie automatische instellingen onder Appearance. Bij Normal wordt er niets gecorrigeerd, bij Medium of Strong worden zaken als helderheid, contrast en kleurverzadiging automatisch aangepast. RSE leidt bovendien aan het bekende euvel bij hoge lichten: ook dit programma geeft die een roze tint mee.

Onzekere Toekomst


De toekomst van RSE is helaas onzeker, omdat Adobe het bedrijf heeft overgenomen en de raw-engine wil gebruiken bij de verdere ontwikkeling van Adobe LightRoom. De betaalde RAW Shooter Premium-uitvoering is daardoor al van de markt verdwenen, maar op het moment van deze test zei Adobe dat de gratis Raw Shooter Essentials-versie zou blijven bestaan. De vraag is echter of ‘blijven bestaan’ ook betekent dat er updates komen voor nieuwe cameramodellen. Zou RSE van de markt verdwijnen, dan zou dat jammer zijn, want de kwaliteit van de conversies (behalve bij die roze highlights) is prima.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Uitgebreid
  • Onduidelijke toekomst
  • Roze highlights
Raw Shooter Essentials is voor Windows-gebruikers waarschijnlijk de raw converter, al was het alleen al omdat het ook nog eens gratis is. Maar voor hoe lang bestaat het nog?

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Foto's, Raw

Laatste reactie