Met versie 7 reageert DTP-marktleider Quark op de concurrentie van Adobe Indesign. Het is de eerste grote update sinds 1999.

DTP-specilist Quark staat onder druk. De concurrentie van Adobe Indesign wordt steeds groter. De reactie komt laat: Quark Xpress 7 moet de gebruiker met talloze nieuwe functies verrassen. Het is de eerste grote update sinds Adobe Indesign in 1999 op de markt verscheen. Het is de vraag hoe Quark met Xpress 7 de concurrentie het hoofd gaat bieden. Wie bijvoorbeeld in Indesign met transparantie en schaduwen wil werken, hoeft niet de omweg via Photoshop te maken. Op dit punt maakt Xpress 7 een inhaalslag: voor teksten, afbeeldingen, verlopen, randen en lijnen kan de opaciteit (dekkingskracht) worden ingesteld tussen 0,1 tot 100 procent. Ook voor schaduwen kan de opaciteit worden ingesteld, inclusief een groot aantal andere instellingen. Op het gebied van typografie ondersteunt Xpress nu ook OpenType en Unicode-tekensets. Dit was tot nu toe de specialiteit van Indesign.
Quark zegt grote waarde te hechten aan een probleemloze workflow. Zogenaamde Job Jackets moeten mogelijke prepress-problemen voorkomen. Projecten moeten bijvoorbeeld zonder problemen naar een uitvoerapparaat gestuurd kunnen worden, zonder dat afbeeldingen of lettertypes ontbreken. De Job Jacket-bestanden bevatten alle voor de beschrijving van een Xpress-project noodzakelijke regels en specifiacties voor kleuren, stijlen, kleurruimtes, resoluties van afbeeldingen en zo meer. Met Job Jackets wordt ook de consistentie in stijl binnen een layoutgroep verzekerd. Handig, maar het beheer van de features is behoorlijk complex. Een training is daarom zinvol.

Een andere goede vernieuwing zijn de Composition Zones, waarbij meerdere gebruikers gelijktijdig aan een project kunnen werken. Een vormgever werkt aan de layout, een eindredacteur bewerkt de tekst en een illustrator probeert op hetzelfde moment meerdere grafische afbeeldingen uit.

De uitvoermogelijkheden zijn eveneens uitgebreid; Xpress 7 bevat onder andere opslaan naar PDF/X en PPML (Personalized Print Markup Language), voor geautomatiseerd publiceren naar databases. PDF/X is een speciaal aangepaste versie van het PDF-formaat, die problemen bij de printproductie moet voorkomen.

Adobe Indesign

Tot ver in de jaren negentig domineerde Quark Xpress de DTP-markt: het marktaandeel schommelde rond de 90 procent. Maar de bloeitijd eindigde in 1999 toen Adobe Indesign 1.0 verscheen. Sindsdien groeit de populariteit van Adobes layoutprogramma. Volgens een lezersonderzoek van Design Tools Monthly (design-tools.com) wordt Indesign door 60 procent van de abonnees gebruikt en Quark Xpress door 75 procent. Blijkbaar zijn er veel bedrijven die beide pakketten gebruiken. Gevraagd naar de redenen van de overstap noemen projectleiders en grafici steeds dezelfde argumenten: negatief zijn de relatief hoge kosten in combinatie met Quarks rigide licentiepolitiek. De afgelopen jaren zijn er marginale wijzigingen in het programma doorgevoerd, maar Quark vroeg daarvoor wel riante bedragen. Indesign daarentegen heeft niet allerlei programma-uitbreidingen nodig en is al in de basisuitvoering erg compleet. Weliswaar heeft Quark de prijs voor het meertalige Quark Xpress Passport 7 van 2340 naar 1300 euro verlaagd, maar Indesign levert de complete Creative Suite CS mee, inclusief Indesign, Photoshop, Illustrator, Acrobat en goLive. Als ander voordeel van Indesign noemen gebruikers het goede samenspel met andere Adobe-toepassingen zoals de overname van vectorgrafieken uit Illustrator en het toevoegen van transparantie aan PSD-bestanden. Ook tabellen zijn beter te beheren dan in Quark Xpress, omdat ze zich automatisch aanpassen aan de inhoud. Verder zijn gebruikers blij met de mogelijkheid om eigen PDF-profielen aan te maken en direct vanuit Indesign te exporteren, zonder de omweg via Distiller. Effecten zoals transparante kleurvlakken en slagsladuwen, plus de veelzijdige typografische instellingen zijn een criterium. Gebruikers waarderen de SQL-koppelingen, het eenvoudige beheer en de aanpassingsopties van de combinatie K4, Indesign en Incopy. Toch wil Quark zich niet zomaar laten verslaan. De nieuwe functies moeten ontevreden Quark-gebruikers ervan weerhouden om naar Indesign over te stappen.

Vernieuwingen
Een revolutie brengt de nieuwe Quark niet teweeg. Met vernieuwingen zoals transparantie en OpenType-ondersteuning is Quark aan de late kant. Het is bovendien de vraag of de nieuwe features Indesign-gebruikers zullen bewegen om over te stappen. Overtuigender is de beschikbaarheid van een Universal Binary: Xpress 7 zal nog in 2006 als universele toepassing voor Intel-Macs beschikbaar zijn. De betaversie is al via http://euro.quark.com/en/products/xpress/seven/beta.html te downloaden. Voor Indesign CS2 zijn er (nog) geen plannen voor een universal binary-toepassing. Dat zal pas in versie CS3 gebeuren, die midden 2007 wordt verwacht. Op dit punt heeft Quark dus een voorsprong.

Dit is nieuw:
- Transparantie, schaduw, alphamaskers
- Uitgebreide beeldeffecten
- Multiuser-vormgeving van pagina’s (Composition Zones)
- Weergave van meerdere layouts in een projectvenster
- Job-besturing met Job Jackets
- Verbeterde tabellen
- Ondersteuning van OpenType en Unicode
- Verbeterd kleur- en layoutbeheer
- Maken van individuele paletgroepen
- Uitgebreid maatpalet
- Trainingsvideo’s

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Binnenkort al een universal binary verkrijgbaar

  • Mogelijkheid om met meerdere mensen aan pagina's te werken

  • Quark komt met functionaliteit die concurrent Adobe al heeft ingebouwd

Het lijstje met vernieuwingen in Quark Xpress 7 is indrukwekkend, maar eigenlijk moet het bedrijf een inhaalslagmaken ten opzichte van Adobe Indesign.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten