abonneren

PostcardViewer

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Foto’s delen op uw eigen site: met PostcardViewer ziet het er gelikt uit!

Er zijn talloze manieren om uw foto’s te delen met anderen. Een e-mail met bijlage is de simpelste oplossing, maar die is beperkt. De meeste providers blokkeren immers e-mails die groter zijn dan 10 MB en dan houdt het met tien foto’s wel op.

Een andere oplossing is de foto’s online
zetten. Dat kan bij publieke fotonetwerken zoals Flickr (www.flickr.com), maar ook wat bescheidener op uw homepage. Ook daar zijn diverse oplossingen voor, maar PostcardViewer is een van de fraaiste. Daarmee ziet uw presentatie er niet alleen gelikt uit, ook de bezoeker van uw website kan handig met het toetsenbord navigeren door en inzoomen op de stapels foto’s.

Snel dankzij Picasa


PostcardViewer werkt met Flash (minimaal versie 7). Dat is handig, want het werkt niet alleen onder Windows, maar ook onder Linux, Mac OS X en alle andere systemen waarvoor Flash beschikbaar is. Een bezoeker van de PostcardViewer-pagina krijgt een waarschuwing als zijn Flahs-versie te oud is.

Windows gebruikers kunnen het beste Picasa (picasa.google.com) gebruiken om snel een fotopagina te maken met PostcardViewer. Hiervoor is namelijk een plug-in te vinden op de site van PostcardViewer ­ een kwestie van installeren, daarna is het simpel: foto’s selecteren, klikken op het menu Map en exporteren als Webpagina. Verzin een naam voor de pagina, bijvoorbeeld Vakantie, kies daarna het PostcardViewer-sjabloon (deze staat bovenaan) en de webpagina wordt gemaakt en automatisch weergegeven in een browser.

Helaas niet scrollen


Standaard laat PostcardViewer vijfentwintig foto’s per pagina zien. Het programma kan weliswaar een pagina maken met daarop meer dan honderd foto’s, maar dat zie je niet meteen. Scrollen is namelijk niet mogelijk en dat is wel lastig. Door op de laatste foto’s op een pagina te klikken en dan met de pijltjestoetsen naar de volgende te springen weet
je pas of er meer foto’s zijn. Zo niet, dan springt de pagina automatisch naar de eerste foto. Wel is een en ander aan te passen in het bestand imagedata.xml. Daarin wordt onder andere beschreven hoeveel kolommen foto’s (columns, standaard 5) worden weergegeven en hoe ver kan worden ingezoomd (zoomInPer, standaard 100). Deze waarden zijn makkelijk aan te passen in een tekstverwerker. Wel jammer is dat het zoompercentage vast is.

Online plaatsen


U hebt een ftp-programma nodig om uw foto’s online te krijgen. Het gaat in ons voorbeeld om de map Vakantie in Mijn DocumentenPicasa-webexports. Let erop dat u deze hele map online zet. Hierin zitten namelijk naast de foto’s ook het flashgedeelte dat er voor zorgt dat de foto’s bekeken kunnen worden. Ten slotte moet u op uw webpagina nog een link leggen naar het bestand index.html dat zich in de map Vakantie bevindt.

Veilig


PostcardViewer is niet alleen een handig programma, het is ook erg veilig. De foto’s worden namelijk als flash weergeven en daardoor is het niet mogelijk om de foto’s direct op te slaan. Een klik met de rechtermuisknop laat Flash-opties zien, en niet het gebruikelijke menu voor het opslaan van afbeeldingen.

Zo wordt het stelen van uw foto’s vrijwel onmogelijk. Een schermafbeelding is weliswaar zo gemaakt, maar die haalt het niet bij de originele afdruk.

Professioneel presenteren


Voor wie professioneel zijn foto’s online wil presenteren, is PostcardViewer wat beknopt in zijn mogelijkheden. De professionals hebben meer aan SlideShowPro. Dat programma
werkt ook met Flash en biedt meer opties. Zo is het mogelijk om links aan foto’s toe te voegen en muziek onder de foto’s te zetten. Daarnaast is het navigeren door grote hoeveelheden foto’s prettiger in SlideShowPro.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • fraaie manier om foto’s te presenteren
  • voorkomt het stelen van foto’s
  • makkelijk te maken met Picasa
  • scrollen niet mogelijk op fotopagina
 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Foto's