Pixar geeft gratis filmtool weg

De beroemde animatiestudio Pixar geeft zijn krachtige rendersoftware nu gratis weg. Het zelfgemaakte RenderMan is door iedereen te downloaden en volledig te gebruiken.

De makers van filmhits als Toy Story, Finding Nemo, WALL-E en Cars stellen RenderMan gratis ter beschikking. De software voor het berekenen van fotorealistische 3D-computeranimaties is te gebruiken zonder functionele beperkingen en zonder ingebakken watermerken in de geproduceerde animaties. De enige vereiste die Pixar stelt is dat het gratis gebruik puur en alleen voor non-commerciële doeleinden is. Dit omvat evaluatie, onderwijs, onderzoek en persoonlijke projecten, meldt de filmstudio.

Mac, Linux en ook Windows

Voor het downloaden van RenderMan is wel gratis registratie verplicht op de gebruikersfora voor de tool. Na inlog wordt de installer van zo’n 10 MB (28 MB voor Linux) gedownload die dan het eigenlijke pakket binnenhaalt. Die tweede download is 500 MB tot 1 GB, afhankelijk van de configuratie die een gebruiker heeft. De gratis download is beschikbaar voor de 64-bit uitvoeringen van besturingssystemen OS X, Linux en Windows. Daarbij zijn de systeemvereisten qua support voor OS X versies 10.7 tot en met 10.9, voor Linux versie 4.4.5 van GCC (GNU Compiler Collection) en minstens 2.12 van GLIBC (GNU C Library), voor Windows versie 7 of 8.

Daarnaast is RenderMan versie 19 compatibel met andere animatietools. Dit omvat nu versies 2013.5, 2014 en 2015 van Autodesk Maya, plus versies 1.5, 1.6 en 2.0 van The Foundry’s Katana. Pixar werkt nog aan aansluiting voor plug-ins van Cinema4D en Houdini. RenderMan heeft tools als Maya of Katana wel nodig aangezien het op zichzelf geen animatiesoftware is. Het verzorgt slechts de weergave van data die dan eerst ingevoerd moet worden vanuit zo’n ander pakket. Pixar verwijst op zijn downloadsite naar de gratis uitprobeerversie van Maya, die dan 30 dagen valt te gebruiken.

Oscar-winnende software

Pixar gebruikt zijn RenderMan-software zelf voor het renderen van al zijn eigengemaakte animatiefilms. Daarnaast verkoopt het commerciële gebruikslicenties voor RenderMan aan derde partijen die daarmee hun films of special effects kunnen maken. De rendersoftware is onder meer gebruikt voor Hollywood-blockbusters zoals Titanic, de drie prequels voor Star Wars en de drie Lord of the Rings-films. RenderMan heeft dan ook - als eerste softwarepakket ooit - een Oscar gekregen. Die filmprijs is in 2001 toegekend voor het bevorderen van het vakgebied van ‘motion picture rendering’.

Pixar toont in dit nieuwe demonstratiefilmpje wat RenderMan zoal kan:
 

 

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Foto & grafisch

Tags: gratis, film, pixar, animatie, wall-e, renderman, toy story, cgi