Met digitale camera’s neem je al snel veel meer foto’s dan je eigenlijk wilt of nodig hebt. Kost niks, maar het zorgt er wel voor dat je fotoarchief uitpuilt en dat je het overzicht dreigt te verliezen. Met een degelijke fotobeheertool kan je orde in de chaos scheppen.

Google’s Picasa is wellicht de populairste (gratis) fotobeheertool en dat schept verwachtingen. Start je de tool de eerste keer op dan kan je kiezen of je Picasa je hele schijf naar foto’s laat afspeuren of dat je die tot een paar typische mappen (waaronder Mijn afbeeldingen) laat beperken. Naderhand kan je nog altijd mappen aan de database toevoegen of eruit weghalen. De fotomappen worden dan in een apart paneel weergegeven, standaard (en voor zover mogelijk) ingedeeld per jaar. Met een handige schuifknop kan je het datumbereik beperken, bijvoorbeeld afbeeldingen van maximaal 8 maanden oud. Met een druk op de knop activeer je filters: zo kan je foto’s beperken tot exemplaren met een ster (meerdere sterren toekennen is niet mogelijk), met specifieke personen of met geocodering, of alleen foto’s die je eerder al naar Picasa Web Albums of naar Google+ had geüpload. Zowel de geotagging als de gezichtsherkenning werken uitstekend; voor dit laatste neemt Picasa wel de nodige tijd. In deze versie 3.9 is overigens stevig gesleuteld aan de integratie met Google+. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk foto’s direct te delen met je Google+-kringen en kan je gezichtstags met Google+ laten synchroniseren. ‘Deelknoppen’ voor Facebook of Flickr zijn er echter niet.

Met Picasa kan je ook virtuele fotoalbums creëren. Ook die verschijnen dan in het overzichtspaneel. Net als willekeurige fotoselecties kan je zo’n album dan met een druk op de knop omzetten in een diashow, een fotocollage of een filmpresentatie. Een leuk extraatje is de ‘face movie’: een filmpje waarbij automatisch op de gezichten wordt ingezoomd; je moet er alleen het nodige geduld voor opbrengen. Ten slotte heeft Picasa ook nog optimalisatie- en bewerkingsfuncties.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten