abonneren

Picasa 3.5

Google heeft een nieuwe versie uitgebracht van Picasa. Kan versie 3.5 van deze gratis fotobeheertool de strijd aan met betaalde pakketten?

Picasa 3.5 is beschikbaar voor zowel Windows, Mac OS X als Linux. Wij testen op Windows 7 de Engelse versie, omdat de Nederlandse vertaling alleen beschikbaar is voor versie 3.1. Als u het voor de eerste keer opstart, biedt Picasa aan om uw computer te doorzoeken op afbeeldingen. Zodra deze zoekactie is voltooid, kunt u aanvangen met het organiseren en bewerken van uw foto's.

De interface van Picasa is enigszins onoverzichtelijk. Het veelvoud aan mogelijkheden om uw foto's in te delen en te bewerken kan intimiderend overkomen als u Picasa voor de eerste keer gebruikt. Toch is het organiseren van foto's een peulenschil. U kunt afbeeldingen indelen in albums en voorzien van tags en onderschriften. Ook het e-mailen, printen en exporteren van foto's is mogelijk. Tevens bevat Picasa de mogelijkheid om een eenvoudig filmpje of een collage van uw afbeeldingen te maken. Vanuit Picasa kunt u tot slot ook direct bestanden uploaden naar Picasa Web Albums, Blogger of YouTube (als het om in Picasa gemaakte filmpjes gaat).

Nieuwe functies

Op elke afbeelding kunt u effecten en bewerkingen toepassen. Zo is het mogelijk om zowel handmatig als automatisch eigenschappen aan te passen, zoals helderheid, kleuren en schaduwen. Nieuw in versie 3.5 is de mogelijkheid tot gezichtsherkenning. In de webversie van Picasa was dit al langer mogelijk. Als Picasa op een foto een gezicht herkent, wordt de afbeelding onder de optie Unnamed people gezet. U kunt vervolgens eenvoudig onder de foto een naam typen. Daarna kunt u eenvoudig bladeren door alle foto's van een persoon, maar u kunt geavanceerder zoeken om bijvoorbeeld alle foto's met twee specifieke personen te vinden.
Ook de functie voor geotagging is verbeterd. U kon in eerdere versies van Picasa al een locatie toevoegen aan foto's door middel van de integratie met Google Earth. Nu is daar ook Google Maps aan toegevoegd. Als u de optie Places aanklikt, verschijnt aan de rechterkant van het scherm een kaart. Door eenvoudigweg een of meerdere afbeeldingen naar de kaart te slepen, kunt u een locatie aan de foto's toevoegen. Deze locatiedata worden lokaal opgeslagen, zodat u niet bezorgd hoeft te zijn over ongewilde pottenkijkers.

Integratie

Picasa is verregaand geïntegreerd met Google’s andere diensten. Rechtsboven in het applicatievenster vindt u een optie om in te loggen op Web Albums, dat verplicht is voor veel online functies. De integratie werkt goed, maar is minder geschikt voor gebruikers die wantrouwig staan tegenover het online zetten van hun gegevens. Picasa kan bijvoorbeeld contactgegevens uit uw Gmail-adresboek halen om aan uw foto’s te koppelen. Ook kunt u uw foto’s, locatiedata, persoonsnamen en nog veel meer persoonlijke gegevens uploaden naar de diverse diensten van Google.

Systeemeisen

Alle functies eisen wel hun tol van uw pc. Volgens de systeemeisen wil Picasa minimaal 256 MB geheugen, maar het springt er niet zuinig mee om. Beter is het om meer geheugen beschikbaar te hebben. De eisen voor de Windows-versie vermelden verder dat het programma compatibel is met Windows XP en Vista, maar ook met Windows 7 stuitten wij niet op problemen.

Als u iets wilt met foto's, is er een grote kans dat Picasa het kan. Qua functies doet het niet onder voor sommige betaalde pakketten.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • gezichtsherkenning
  • geotagging met Maps
  • en nog veel meer functies
  • onoverzichtelijk
Picasa is een solide, gratis toepassing die goed integreert met andere diensten van Google. Helaas zitten sommige handige opties wel erg goed verborgen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Picasa

Laatste reactie