abonneren

Picasa

Nederlanders zijn dol op alles dat gratis is, dus Google Picasa 2.0 wordt ook bij ons veel gebruikt om digitale foto’s te beheren. En laten we eerlijk zijn, gratis betekent niet automatisch inferieur.

Google Picasa is al aangeland bij versie 2.0, en dat betekent meestal dat de belangrijkste bugs zijn gladgestreken. Dat geldt zeker ook voor Picasa, al zijn er nog steeds een aantal dingen die we persoonlijk anders zouden willen zien. Zo kunt u bij de eerste keer opstarten aangeven dat het programma op de harde schijf naar alle plaatjes gaat zoeken, of bijvoorbeeld alleen in de thuismap. Kiest u voor die thuismap, dan mist u bijvoorbeeld eventuele plaatjes in de mappen ‘Gedeelde documenten’. Kiest u voor alles, dan krijgt u ook écht álles, dus ook allerlei mappen met plaatjes die bij programma’s horen. Het resultaat is dan dat er bijvoorbeeld twintig mappen verschijnen met de naam ‘Pictures’, waarin u hoogstwaarschijnlijk niet bent geïnteresseerd omdat het bijvoorbeeld sjablonen zijn.
Het zou daarom beter zijn als u dat doorzoeken van de schijf op een interactieve manier kon doen, zodat u mappen kunt uitsluiten. Gelukkig kan dat wel achteraf. Via de menu’s ‘Map aan Picasa toevoegen’ of ‘Mappenbeheer’, krijgt u de structuur van de schijf in beeld en kunt u niet alleen een map toevoegen, maar ook aangeven dat bepaalde reeds toegevoegde mappen weer verwijderd moeten worden. Zo lukt het uiteindelijk toch om een verzameling van alle relevante beelden te krijgen, ongeacht waar die staan.
Hebt u de foto’s eenmaal in Picasa staan, dan wilt u ze natuurlijk snel kunnen terugvinden. De beste methode daarvoor is via trefwoorden, en dat wordt ook door Picasa ondersteund. Het is mogelijk om een trefwoord aan een enkel beeld, een selectie van beelden, of een hele map toe te voegen. De manier waarop dit kan, is echter niet erg makkelijk. Allereerst moet u steeds naar het menu ‘Trefwoord toevoegen’ (Ctrl+T), in plaats van dat er een knop voor in de knoppenbalk zit. Maar veel lastiger is dat u eerder gebruikte trefwoorden niet kunt gebruiken om snel aan een nieuwe serie beelden toe te voegen. U moet die trefwoorden dus steeds opnieuw intypen, wat niet alleen veel trager werkt, maar ook het gevaar inhoudt dat u vergissingen maakt, waardoor dezelfde trefwoorden onbedoeld verschillend worden, zoals ‘kat’ en ‘poes’ of ‘katten’. Dat maakt het straks lastiger om alle beelden van katten te vinden.

De betere foto’s kunt u ook met een ster markeren om ze daarop te selecteren en/of te zoeken, maar daarbij is slechts één ster beschikbaar. Veel fotomanagers gaan tot vijf sterren, om zo een selectie op basis van een soort rapportcijfer te kunnen maken. Een visueel heel fraaie manier is om via de ‘Tijdslijn’ te zoeken op datum. Daarbij krijgt u een overzicht van mappen op de datum waarop ze zijn aangemaakt, met fraaie grafische effecten als u door de tijdslijn loopt.

Naast het fotobeheer heeft Picasa nog de volgende opties: U kunt enkele eenvoudige beeldbewerkingen uitvoeren, een diavoorstelling maken en eventueel ook op cd branden, foto’s e-mailen, afdrukken online bestellen, afdrukken maken op de eigen printer, een fotocollage maken, foto’s kopiëren naar een andere map, een backup maken op basis van selecties, en foto’s op Blogger.com plaatsen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Veel mogelijkheden
  • Gratis
  • Trefwoordensysteem kan beter
  • Wijze waarop harddisk wordt doorzocht op afbeeldingen kan beter
  • Sterrensysteem is beperkt tot één ster
Google Picasa is een redelijke fotomanager, waarmee fotobeheer zeker mogelijk is maar niet in alle opzichten erg gemakkelijk gaat. Persoonlijk hebben we graag geld over voor een fotomanager met een beter trefwoordsysteem, en die zijn er genoeg. De andere opties zijn leuk, maar ook niet wereldschokkend. Gewoon een aardig programma, dat omdat het gratis is nooit een miskoop kan zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: