abonneren

Photozoom Classic 3

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Als u uw beste digitale foto op posterformaat wilt afdrukken, zal die foto daar meestal te weinig pixels voor hebben. Met Photozoom Classic 3 lost u dit probleem op.

Om digitale foto's op hoge kwaliteit af te drukken, voldoet de moderne digitale camera met bijvoorbeeld 10 megapixels of meer prima. Vaak leest u dat een goede kwaliteitsafdruk een resolutie moet hebben van 300 ppi (pixels per inch). U zou tot de conclusie kunnen komen dat bijvoorbeeld 30 x 40 centimeter dan al te groot is voor een foto uit een 10-megapixel camera. In de praktijk is 300 ppi echter een richtlijn, gebaseerd op een 10 x 15-printje. Zo'n printje bekijken we 'op de hand', maar grotere afdrukken bekijken we van grotere afstand, waardoor een lagere resolutie ook nog goed genoeg is. Voor een poster van bijvoorbeeld 60 x 80 zou 120 ppi theoretisch nog wel genoeg zijn, zodat u zelfs zo'n poster nog van uw 10-megapixel foto’s kunt laten afdrukken. Bij posters geldt echter dat mensen toch vaak even wat dichterbij gaan staan om kleinere details te bekijken. Dan wordt een 10-megapixel foto toch wel aan de krappe kant. Strakke, schuinlopende lijnen worden 'rafelig', omdat de individuele pixels zichtbaar worden.

Gelukkig betekent dit niet dat u alleen maar posters kunt printen als u een dure, professionele camera met meer dan 20 megapixels hebt. Het zichtbaar worden van individuele pixels kan namelijk ook opgelost worden door softwarematig het aantal pixels van de foto te vergroten. Als u een 12-megapixel foto vergroot tot 24-megapixel, krijgt u weliswaar niet dezelfde detaillering als een echte 24-megapixel camera geeft, maar kunt u een poster wel op voldoende hoge resolutie afdrukken om die 'rafeligheid' te voorkomen. We noemen dit 'interpoleren', en dat is wat het programma Photozoom Classic 3 doet. Er is ook een Pro-versie beschikbaar met onder meer batchmogelijkheden, maar die zullen de meeste gebruikers niet nodig hebben. De werkwijze van Photozoom Classic 3 is heel erg simpel. U opent het bestand, vult in wat de nieuwe afmetingen moeten zijn en bekijkt het resultaat in de voorvertoning. Ben u tevreden, dan kiest u Opslaan en laat het programma zijn werk doen. Voor de nieuwe afmetingen gebruikt u centimeter of inch met een bepaalde resolutie of vult u het nieuwe aantal pixels in. Photozoom Classic 3 biedt ook nog mogelijkheden om te finetunen. Allereerst kunt u verschillende algoritmen kiezen voor het berekenen van de nieuwe pixels. De beste (maar wel traagste) methode is S-Spline XL. Daarnaast zijn er instellingen voor bijvoorbeeld Foto – zacht, Foto – gedetailleerd of Verminder ruis/storingen. Die laatste instelling is vaak mooier als de foto met hogere iso-instelling werd gemaakt. Ten slotte kunt u ook meteen iets verscherpen, want interpolatie geeft altijd een bepaalde verzachting.

In de praktijk doet Photozoom Classic 3 wat het belooft. De foto's blijven mooi scherp, ook bij sterkere vergrotingen. Voor wie regelmatig foto's moet vergroten, is dit programma zeker een aanrader. Het enige probleem is dat Photozoom Classic een zogeheten 'one trick pony' is en dat u voor die prijs ook al een compleet beeldbewerkingsprogramma als Paint Shop Pro koopt. Met Paint Shop Pro kunt u ook bestanden interpoleren, dus waarom zou u zo'n bedrag uitgeven aan een programma dat alléén maar kan interpoleren?

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • goede kwaliteit interpolaties
  • eenvoudige werkwijze
  • snel
  • geen groot verschil met algemeen beeldbewerkingsprogramma
Toegegeven, Photozoom Classic 3 doet het wel iets mooier, maar het verschil is ook weer niet erg groot. De vraag is of u dat verschil in de afdruk überhaupt nog ziet. Pas bij hele sterke vergrotingen (> 400%) zien we wel een behoorlijk verschil.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Foto's

Nieuws headlines

Laatste reactie