abonneren

PhotoX Batch Watermark Creator

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Zonder watermerk zijn uw foto's op internet vogelvrij. Maar hoe breng je zo'n persoonlijk kenmerk snel en zorgvuldig aan? De keuze uit speciale watermerkprogramma's is groot en de verschillen in kwaliteit ook. Vandaag kijken we naar iWatermark van ScriptSoftware.

None

2
Score
20
Score: 20
  • Pluspunten
  • Minpunten

Het zal u maar gebeuren, als fotograaf: zit u nietsvermoedend een tijdschrift te lezen, stuit u ineens op een van uw eigen foto's. Gepikt uit het porfolio dat u net een maand daarvoor op internet had gezet. Bewijzen dat u de foto genomen hebt, kunt u niet en credits staan niet vermeld, dus naar een vergoeding kunt u fluiten. Tijd om actie te ondernemen, tijd voor een watermerk! Het liefst wilt u uw collectie zo onopvallend mogelijk merken, om het fraaie beeld niet te verpesten. Doorzichtige teksten aanbrengen vereist nogal wat ervaring met beeldbewerkingsapplicaties. Gelukkig zijn er ook gespecialiseerde programma's die dit lastige klusje gemakkelijk kunnen klaren. Bovendien watermerken die programma's met hetzelfde gemak niet één maar een hele reeks foto's en passen ze tegelijkertijd de grootte aan voor plaatsing op het web. Een aantal van hen kan ook onzichtbare iptc- en exif-kenmerken aanbrengen en bewaren, die door ieder beeldbewerkingprogramma kunnen worden gelezen en weergegeven.

PhotoX Batch Watermark Creator

Deze software laat u kiezen tussen een watermerk in tekstvorm of als transparant logo. Helaas werkt het programma niet wysiwyg (what you see is what you get), zodat je niet ziet wat je doet. Pas na een klik op de Preview-knop wordt zichtbaar hoe het watermerk in het beeld gezet wordt. Ander nadeel is dat PhotoX de foto niet schaalt, zodat je eindeloos met scrollbars in de weer moet om een indruk van het beeld te krijgen. Naast watermerken is er ook de mogelijkheid om beeld om te zetten in grijstinten, maar hoe die omzetting plaatsvindt, bepaalt het programma zelf. Ook kan PhotoX niet de grootte van beeld aanpassen of bestandsnamen veranderen.

Minpunten Conclusie
  • werkt niet wysiwyg
  • foto's worden niet geschaald
  • beperkt
  • gebruiksonvriendelijk
Veel van de speciale watermerksoftware die op internet te vinden is, is geschreven door hobbymatige programmeurs. En ze mogen die software dan voor slechts een paar tientjes aanbieden, de kwaliteit is vaak om te huilen. Dit geldt helaas ook voor Photo X Batch Watermark Creator. U kunt uw geld beter besteden!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Foto's, Watermerk