abonneren

PhotoWatermark Professional

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Zonder watermerk zijn uw foto's op internet vogelvrij. Maar hoe breng je zo'n persoonlijk kenmerk snel en zorgvuldig aan? De keuze uit speciale watermerkprogramma's is groot en de verschillen in kwaliteit ook. Vandaag kijken we naar iWatermark van ScriptSoftware.

Het zal u maar gebeuren, als fotograaf: zit u nietsvermoedend een tijdschrift te lezen, stuit u ineens op een van uw eigen foto's. Gepikt uit het porfolio dat u net een maand daarvoor op internet had gezet. Bewijzen dat u de foto genomen hebt, kunt u niet en credits staan niet vermeld, dus naar een vergoeding kunt u fluiten. Tijd om actie te ondernemen, tijd voor een watermerk! Het liefst wilt u uw collectie zo onopvallend mogelijk merken, om het fraaie beeld niet te verpesten. Doorzichtige teksten aanbrengen vereist nogal wat ervaring met beeldbewerkingsapplicaties. Gelukkig zijn er ook gespecialiseerde programma's die dit lastige klusje gemakkelijk kunnen klaren. Bovendien watermerken die programma's met hetzelfde gemak niet één maar een hele reeks foto's en passen ze tegelijkertijd de grootte aan voor plaatsing op het web. Een aantal van hen kan ook onzichtbare iptc- en exif-kenmerken aanbrengen en bewaren, die door ieder beeldbewerkingprogramma kunnen worden gelezen en weergegeven.

PhotoWatermark Professional

Het overweldigende aantal instellingen en opties maakt de bediening van PhotoWatermark Professional niet eenvoudig: de onoverzichtelijke interface bemoeilijkt de bediening. Wie echter geen genoegen neemt met een simpel watermerk, kan zich met dit programma helemaal te buiten gaan aan kleurverlopen in tekst, het opnemen van gps-gegevens van de camera in het watermerk, kleurrijke randen om het watermerk of frames om de foto. Het programma PowerBatch is van dezelfde softwareproducent, is freeware en ziet er hetzelfde uit. Echter, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het niet mogelijk om mappen met foto's in één keer te voorzien van een watermerk.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • heel veel instellingen en opties
  • veel mogelijkheden
  • onoverzichtelijke interface
PhotoWatermark professional is één van de weinige fotowatermerksoftware programma's die serieus te nemen valt. Er zijn heel veel mogelijkheden alleen zult u zich wel door de onoverzichtelijke interface moeten worstelen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Watermerk, Foto's

Nieuws headlines

Laatste reactie