Met digitale camera’s neem je al snel veel meer foto’s dan je eigenlijk wilt of nodig hebt. Kost niks, maar het zorgt er wel voor dat je fotoarchief uitpuilt en dat je het overzicht dreigt te verliezen. Met een degelijke fotobeheertool kan je orde in de chaos scheppen.

Voor zover de naam Adobe Photoshop al niet garant staat voor afwerking en kwaliteit, hoef je maar een uurtje of wat met Lightroom aan de slag te gaan om door te hebben dat dit een uitgekiend stukje software is, logisch opgebouwd en met een verzorgde interface. Wel kunnen de talrijke functies en informatiepanelen voor een beginnend gebruiker wat overweldigend overkomen. In eerste instantie kom je terecht in de Bibliotheek-module. De foto’s van de geselecteerde map krijg je in miniatuurvorm in het middenpaneel te zien. De grootte van de miniaturen pas je met een schuifknop aan. Bovenaan kan je snel filteren op diverse criteria, zoals tekst, een of ander kenmerk (zoals een waardering of een kleurlabel), of een combinatie van metadata. Onderaan zijn er verschillende criteria waarop je je fotoselectie kunt sorteren. Specifieke foto’s publiceren naar Facebook, Flickr en Adobe Revel is evenmin een probleem.

In het rechterpaneel vind je onder meer een paar snelle retoucheerfuncties (voor het bijregelen van onder meer witbalans en tint), evenals de mogelijkheid om trefwoorden vast te leggen en om allerlei metadata aan te passen. Natuurlijk vind je in de module Ontwikkelen nog heel wat meer optimalisatie- en bewerkingsfuncties, waaronder een bewerkbaar histogram en instellingen voor camerakalibratie en lenscorrecties.

De module Kaart is een uitstekend middel om, met behulp van Google Maps, foto’s te geotaggen. Ook het omgekeerde is mogelijk: Lightroom kan op basis van locatietags de juiste plaats op de kaart aangeven. Foto’s afdrukken kan uiteraard ook en het handige is dat je makkelijk zelf afdruksjablonen kunt ontwerpen en opslaan voor hergebruik. Exportmogelijkheden ontbreken evenmin: van diapresentaties over webgalerieën tot het publiceren van je foto’s in boekvorm (zowel jpg, pdf als Blurb). En voor wie al Lightroom 5 bèta 1 wil uitproberen: op www.adobe.com/cfusion/entitlement/index.cfm?e=labs_lightroom5 kan je terecht voor een proefversie.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten