abonneren

Photoshop Elements 9

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De kleine broertjes van Photoshop CS5 en Premiere CS5 zijn door Adobe weer van een update voorzien. Photoshop Elements 9 en Premiere Elements 9 bieden handige features voor thuis voor een vriendelijke prijs.

Als Adobe een upgrade van haar consumentenpakket Photoshop Elements uitbrengt, is vaak al te voorspellen wat de nieuwe functies zullen zijn door naar de laatste versie van het professionele broertje Photoshop CS te kijken. Andersom vindt u ook vaak aanwijzingen bij Photoshop Elements als er een Photoshop CS-upgrade op stapel staat. Toch weet Adobe dikwijls te verrassen door de wijze waarop die functies overgeheveld worden, en ook bij Photoshop Elements 9 is dat het geval. Zo zijn er – naar verwachting – enkele content-aware functies toegevoegd. Bij content-aware vervangen van delen van een foto kijkt het programma naar de omgeving, en probeert die te gebruiken voor een intelligente reconstructie in plaats van simpel een stukje kopieer- en plakwerk te leveren. Daardoor kunt u heel simpel ongewenste objecten uit een foto weghalen zonder dat het resultaat een zichtbare herhaling van gekopieerde pixels vertoont. De content-aware-optie in het Snel Retoucheren-penseel is precies hetzelfde als bij Photoshop CS5 en werkt net zo goed.

Samenvoegen

Bij PhotoMerge loopt Elements nu weer voorop. Panoramafoto's die u hebt gemaakt met de PhotoMerge-functie hebben meestal sterk afgeronde hoeken als gevolg van de noodzakelijke vervorming van de individuele foto's. Bij Photoshop CS5 kunt u die handmatig opvullen via Content-aware Fill, maar in Photoshop Elements 9 is dat al opgenomen in PhotoMerge. Het enige wat u hoeft te doen, is “Would you like to fill in the edges of your panorama?” aanklikken. Een andere nieuwe functie in PhotoMerge, die niet in Photoshop CS5 zit, is PhotoMerge Style Match. Daarmee kunt u een bewerkingsstijl van een foto toepassen op een of meer andere foto's. De Guided Edit-modus is handig voor beginners. U ziet een leuk eindresultaat, en Photoshop Elements helpt u stap voor stap om dat te bereiken. Een heel leuke optie daarbij is Out of Bounds, waarmee u een deel van de foto uit het frame kunt laten steken voor een 3D-effect.

Maskers

Sommige verbeteringen lijken niet spectaculair, maar zijn toch ingrijpend. Een van de grootste beperkingen van Photoshop Elements was dat gewone lagen geen masker konden hebben. Maskers zijn nodig om delen uit een laag zichtbaar of onzichtbaar te maken bij fotomontages. Via een omweg met een aanpassingslaag en een 'uitknipmasker' is dat wel op te lossen, maar dat is lastig en werkt niet erg intuïtief. Adobe heeft dat eindelijk begrepen en heeft nu ook maskers aan gewone lagen toegevoegd. Dat lijkt misschien een kleinigheidje, maar het is waarschijnlijk wel een van de meest ingrijpende verbeteringen voor het dagelijks werk.

Online album

Ook de organizer, nog steeds een apart programma dat ook voor Adobe Premiere Elements gebruikt wordt, heeft enkele verbeteringen ondergaan. Zo kunt u dit programma nu autoriseren bij Facebook, waarna u foto's direct vanuit Photoshop Elements naar Facebook kunt uploaden. Ze worden dan automatisch op de juiste grootte gemaakt, geüpload naar het geselecteerde album en er wordt een aankondiging op uw Facebookpagina gezet. Een beperking is dat kennelijk alleen albums worden herkend die al eerder met Photoshop Elements zijn gemaakt. De Facebookalbums die we eerder in Apple Aperture hebben gecreëerd, zijn niet te selecteren om foto's aan toe te voegen.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • nieuwe content-aware bewerkingen
  • laagmaskers
  • direct publiceren naar Facebook
  • alleen 'eigen' Facebook-albums selecteerbaar
Photoshop Elements 9 voegt weer een aantal handige nieuwe functies toe, waarbij de mogelijkheid om maskers te kunnen gebruiken, wat ons betreft nog wel het belangrijkst is. Maar ook de nieuwe content-aware mogelijkheden zijn natuurlijk heel handig, net als de directe publicatie naar Facebook. Zo langzamerhand blijft er weinig te wensen over.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie