abonneren

Photoshop Elements 8

Adobe Photoshop Elements 8 bevat een aantal handige nieuwe bewerkingsmogelijkheden, waarvan de Recompose Photo Tool en Photomerge Exposure de meest in het oog springend zijn. Daarnaast is ook het Organizer-gedeelte flink aangepakt.

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Adobe updatet Photoshop en Photoshop Elements om en om, zodat vaak wel te voorspellen is welke nieuwe mogelijkheden een update zal hebben door naar de andere versie te kijken. Na Photoshop CS4 was Photoshop Elements nu weer aan de beurt en dat leidt inderdaad tot enkele nieuwe functies die min of meer zo uit CS4 zijn gehaald. Toch is dat in de praktijk wel vaak op een aangepaste manier, zodat het in Elements wat eenvoudiger is (met vaak ook wat minder uitgebreide mogelijkheden).

Bewerken

De nieuwe Recompose Photo Tool is de Elements-variant van Content-Aware Scale in CS4. Hiermee geeft u een foto door het verkleinen van één zijde een andere beeldverhouding, zonder dat de belangrijkste beeldelementen vervormd raken. Zo valt bijvoorbeeld een foto met 2:3-verhoudingen perfect op 30 x 40 centimeter af te drukken zonder dat er een stukje wordt afgesneden of een witte rand overblijft. In Photoshop Elements 8 gaat dit echter wat intuïtiever dan in CS4. U geeft met de kwast aan wat wel weg mag en wat beslist niet moet worden vervormd of verwijderd, en Elements drukt het beeld vervolgens in elkaar door specifiek die onbelangrijke delen te verwijderen.

Een tweede nieuwe functie is Photomerge Exposure. Hierbij combineert u meerdere opnamen van hetzelfde onderwerp, die met verschillende belichting werden gefotografeerd. Het resultaat is een foto met een veel hogere contrastomvang dan binnen één opname bereikt zou kunnen worden. In CS4 werkt dit via de befaamde (of beruchte, vanwege de sterke vervreemding die daar vaak mee bereikt wordt) HDR-techniek, in Photoshop Elements werkt het technisch anders (door maskeren), waardoor er een zeer realistisch beeld ontstaat. Met een drietal eenvoudige schuifjes kunt u in de Smart Blending-instelling nog de lichte en donkere delen aanpassen, evenals de kleurverzadiging. Simple Blending werkt volkomen automatisch, terwijl u in Manual alles zelf kunt aangeven. Dat laatste is handig als er problemen ontstaan doordat er iets bewoog tussen de verschillende opnamen.

Organiseren

Ook in de Organizer is er het een en ander veranderd. Een mooie, nieuwe mogelijkheid is om Photoshop Elements allerlei trefwoorden automatisch te laten toevoegen via herkenning van bepaalde beeldelementen. Gezichten worden niet alleen gedetecteerd, maar ook herkend. Ook kunnen er automatisch trefwoorden worden toegevoegd op basis van beeldkwaliteit (low, medium, high), contrast, kleur, het aantal gezichten, scherpte, beweging en bepaalde objecten. Deze Smart Tags werken heel handig en over het algemeen ook heel goed. Het enige probleem blijft soms de definitie. Wat is bijvoorbeeld een close-upportret en wat niet meer? Die keuze is natuurlijk arbitrair.

Gezichtsherkenning, op zich niet nieuw voor versie 8, is erg makkelijk voor mensen die veel foto's maken van familie en vrienden, maar het heeft nog steeds zijn beperkingen. Wij probeerden het uit op een serie foto's van twee modellen met een bontmuts op en als de muts iets te dicht naar de ogen was getrokken (die echter nog wel zichtbaar waren), herkende Elements geen gezicht meer. Ook een opzij kijkend model werd niet herkend, omdat gezichtsherkenning sterk leunt op het herkennen van twee ogen.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • fraaie nieuwe mogelijkheden
  • eenvoudig te bedienen
  • automatisch trefwoorden toekennen
  • gezichtsherkenning werkt niet altijd
Photoshop Elements 8 voegt weer wat handige dingen toe aan deze goede beeldbewerker en organizer, maar of de upgrade het geld waard is als u versie 7 al bezit, hangt sterk af van de vraag of die dingen voor u ook echt zo interessant zijn. Het zijn namelijk geen alledaagse bewerkingen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: