abonneren

Photoshop Elements 7

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Adobe upgradet zijn consumentenversie van Photoshop vrij frequent, waardoor Photoshop Elements nu alweer bij versie 7 is aangeland.

De belangrijkste nieuwe functies in deze versie zijn enerzijds de integratie met Photoshop.com voor online backups en het delen van bestanden, en anderzijds een paar slimme gereedschappen die het werken met aanpassingslagen en maskers een stuk makkelijker maken.

Adobe Photoshop Elements 7 voegt een integratie met de online dienst Photoshop.com toe. Met deze dienst, die een gratis versie kent met 2 GB opslagruimte en een betaalde versie met meer opslagruimte, kunt u online backups maken en bestanden delen. De bestanden zijn dan overal te benaderen, ook met mobiele apparaten. Een ander onderdeel van de online dienst zijn speciale lessen via de 'inspiration browser'.

Nieuwe functies

Natuurlijk zijn er ook nieuwe functies in het programma zelf. Zo is het in het fotobeheergedeelte makkelijker geworden om snel een foto op te zoeken dankzij een tekstveld. Photoshop Elements doorzoekt vervolgens de database en kijkt naar foto's waar die tekst voorkomt als trefwoord, omschrijving, auteur of ergens anders in de metadata. U kunt woorden als AND, OR en NOT gebruiken om het zoeken te verfijnen. In het gedeelte waarin u foto's bewerkt zijn de nieuwe Touch Up Tools in de Quick Fix-modus en de Smart Brush Tools in de Full Edit-modus de opvallendste nieuwtjes. Toch is er eigenlijk nauwelijks sprake van nieuwe functionaliteit. Beide gereedschappen doen hetzelfde. U kiest eerst uit een lijst van vijftig vooraf gedefinieerde bewerkingen zoals 'Lucht blauwer maken' of 'Tanden witter maken', en dan schildert u op de plek waar dat moet gebeuren. Photoshop Elements voegt dan een speciale aanpassingslaag toe, en wat u met het gereedschap doet is een masker daarvoor maken. Met de Touch Up Tools en Smart Brush Tool is dat gekoppeld aan de Quick Selection Tool, terwijl u met de Detail Smart Brush Tool het masker normaal inschildert met een witte kwast. Kortom, het lijkt een nieuwe functie, maar feitelijk is het gewoon een ingeblikte bewerking die u met een beetje kennis van aanpassingslagen en maskers ook zelf kunt doen. Het nadeel is bovendien dat het geheel soms maar matig werkt, omdat de Quick Selection Tool nu eenmaal geen wonderen kan verrichten. Als u bijvoorbeeld de lucht blauwer wilt maken, gaat dat prima bij egale lucht. Maar zodra er wolken zijn of een boom met takken waar de lucht tussendoor zichtbaar is, werkt het selecteren niet goed. Weliswaar is er de 'Refine Edge' toevoeging om na het schilderen het masker aan te passen, maar ook dat werkt in zo’n situatie zelden goed.

Grote schoonmaak

Wat wel heel goed werkt is de Photomerge Scene Cleaner. Stel dat u meerdere foto's hebt gemaakt van eenzelfde object, maar op elke foto hebt u last van voorbijlopende mensen of voorbijrijdende auto's. Via Photomerge kunt u die foto's in lagen samenvoegen en vervolgens kunt u de ongewenste zaken verwijderen. Dat is zeer handig, zeker ook als u bedenkt dat u voor een vergelijkbare functie in Photoshop CS4 de Extended versie moet kopen. Photoshop Elements kent nu op beperkte wijze ook Actions. Een Action is een automatisch verlopende serie handelingen. In Photoshop kunt u die zelf opnemen, maar niet in Elements. U kunt alleen een serie voorgedefinieerde actions afspelen.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • integratie met online backup en delen
  • handige nieuwe Scene Cleaner
  • actions voor een aantal automatische bewerkingen
  • Touch Up Tools met vijftig bewerkingen
  • beperkte nieuwe functies ten opzichte van versie 6
  • geen eigen Actions opnemen
Photoshop Elements 7 voegt weer een aantal nieuwe functies toe, maar als u niet geïnteresseerd bent in de nieuwe online mogelijkheden, is de vraag of de overige vernieuwingen de prijs wel rechtvaardigen, zeker als u versie 6 al hebt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: