Photoshop Elements 6

Adobe Photoshop Elements was aanvankelijk een gestripte versie van het grote Photoshop. Inmiddels is het een programma met een eigen opzet en eigen mogelijkheden. Versie 6.0 voegt weer een aantal handige nieuwe dingen toe. Wij testen de Engelstalige versie, maar de Nederlandstalige versie moet ten tijde van publicatie ook verschenen zijn.

Een beetje zichzelf respecterende fotograaf wil óók voor zijn beeldbewerking het beste en komt dan meestal uit bij Adobe Photoshop. Photoshop geldt nog steeds als de gouden standaard, maar is voor 95 procent van de hobbyisten eigenlijk veel te uitgebreid. Het is bovendien erg duur, waardoor mensen vaak naar een illegale kopie uitwijken. Voor die 95 procent heeft Adobe echter een prima en betaalbaar alternatief, in de vorm van Photoshop Elements.
Aanvankelijk deed Photoshop Elements zijn naam eer aan en was het niet meer dan een gestripte versie van het grote Photoshop. Maar gaandeweg is Adobe met dit programma een eigen weg ingeslagen en is Photoshop Elements 6 inmiddels een programma met een eigen benadering en een nieuwe interface geworden. Zo heeft het een catalogusgedeelte om foto’s te rubriceren en op te zoeken via trefwoorden, zodat u verder niet hoeft te weten in welke map die foto's staan. Photoshop Elements lijkt in dit opzicht meer op Lightroom dan op Photoshop. En hoewel dit deel niet is veranderd ten opzichte van Photoshop Elements 5, is het wel aanmerkelijk sneller geworden. Ook de Create- en Share-tabs, om fotoboeken of andere projecten te maken en te delen met anderen, zult u in Photoshop niet aantreffen.

Beeldbewerking

Omdat Photoshop Elements gebruikers heeft van puur beginner tot zeer ervaren, heeft Adobe de interface van het beeldbewerkingsdeel in drieën gesplitst. U kunt nu kiezen voor een volledig automatische verbetering (Quick Fix), u kunt het zelf doen via een nieuwe, stapsgewijze begeleiding (Guided Edit), of u kunt het diepe in door de volledige editor te kiezen (Full Edit). Daarnaast zijn er nieuwe functies toegevoegd. Zo is Photomerge, waarmee u beelden kunt samenvoegen om zo een panoramafoto te maken, niet alleen veel beter geworden bij het maken van die panorama's, maar kan er nu nog veel meer mee. U kunt ook min of meer identieke beelden in lagen boven elkaar zetten, waarbij Photomerge ze via kleine vervormingen zo perfect mogelijk op elkaar laat aansluiten. Daarna is het dan heel simpel om een beeld te maken dat uit delen van die foto's bestaat. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een groepsportret maken, waarbij u de leukste gezichtsuitdrukkingen uit meerdere opnames haalt, omdat er op elke opname altijd wel iemand net niet leuk kijkt. Een grappige toevoeging is ook om twee gezichten samen te laten smelten. En in tegenstelling tot bij het grote Photoshop, waarbij u uitgebreid met maskers aan de gang moet, kunt u bij Photoshop Elements veel van deze montages vrijwel automatisch laten verlopen via de Guided Edit-optie.

Verbeterde functies

Dat bij de ontwikkeling van Photoshop Elements natuurlijk wel gebruik wordt gemaakt van de ontwikkelingen die al hebben plaatsgevonden bij het grote pakket, is logisch. Een aantal nieuwe of verbeterde functies komen zo uit Photoshop CS3. Dat geldt bijvoorbeeld voor de nieuwe Quick Selection, waarbij u gemakkelijk via een kwast een selectie kunt maken die u daarna via Refine Edge nog kunt aanpassen. En ook de uitgebreide functie om beelden naar zwartwit om te zetten kennen we al uit Photoshop CS3. Het enige wat we missen is een betere Curve-functie, maar die kunt u als gratis plug-in downloaden via photoshop.pluginsworld.com/plugins/adobe/990/easy-filter/smartcurve.html

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • uitgebreide mogelijkheden

  • drie verschillende niveaus

  • 'curve'-functie is wat beperkt

Photoshop Elements 6 is een fraai programma, dat voor 95 procent van alle consumenten waarschijnlijk voldoende is om digitale foto's te beheren en te bewerken. De nieuwe indeling voor bewerking op verschillende niveaus is handig en zorgt ervoor dat zowel beginners als gevorderden op hun eigen kennisniveau met het programma overweg kunnen.

<td >Downloadversie beschikbaar<td >ja<td >Demoversie beschikbaar<td >ja<td >Processor (minimaal benodigd)<td >AMD Sempron<td >Hoeveelheid RAM (minimaal benodigd)<td >512<td >Besturingssysteem (minimaal benodigd)<td >Windows VistaWindows XP

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten