abonneren

Photoshop Elements 10

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Photoshop Elements is net als het eerder besproken Premiere Elements bijgewerkt naar versie 10. De upgrade voegt een paar echt nieuwe functies toe en maakt het gemakkelijker om bepaalde bewerkingen uit te voeren met slimme kwasten.

Adobe Photoshop Elements is niet slechts een gestripte versie van Photoshop CS5, maar een apart programma dat weliswaar veel functionaliteit deelt, maar ook grote verschillen kent. Waar Photoshop CS5 zo veel mogelijk functionaliteit biedt, met als gevolg een steile leercurve, is dat met Photoshop Elements precies andersom. Adobe heeft hierbij vooral geprobeerd om de functies begrijpbaar en makkelijker toepasbaar te maken. Bij Photoshop Elements 10 is dat ook weer gedaan, met onder andere een aantal nieuwe slimme kwasten. Een slimme kwast is niets anders dan een soort semigeautomatiseerde Photoshop-les, want er gebeurt niets wat de power user niet zelf had kunnen verzinnen en uitvoeren. Slimme kwasten zijn bedoeld voor mensen die geen power user zijn. Je komt ermee tot opmerkelijke resultaten, zonder te hoeven weten wat er nu precies gebeurt en wat bijvoorbeeld lagen en maskers zijn. Toch geldt ook voor deze slimme kwasten dat een beetje kennis van zaken tot verfijndere effecten leidt, want de geautomatiseerde selecties waar zwaar gebruik van wordt gemaakt, zijn nu eenmaal niet feilloos. Als er weinig kleur- en helderheidsverschil zit tussen je onderwerp en de achtergrond, gaat zo'n selectie vaak niet helemaal perfect. Schakel je over naar de Full Edit-modus, dan zie je de resulterende lagen en maskers en kun je die maskers zelf verder verfijnen, maar dan moet je natuurlijk wel weten wat je doet.

Ook Bewerken met instructies (Guided Edit) kent weer een aantal nieuwe bewerkingen, zoals het dromerige Orton-effect, maar ook hiervoor geldt dat het feitelijk gewoon bestaande bewerkingen zijn, die gemakkelijker zijn gemaakt met een stap-voor-stap-instructie erbij. Er wordt geen functionaliteit gebruikt die niet al in eerdere versies aanwezig was. Wel helemaal nieuw in Elements 10 is iets dat Photoshop al jaren kan en erg handig is: tekst langs een vorm laten lopen. Je kunt bijvoorbeeld een rondje trekken en de tekst daarna langs de buitenkant van dat rondje krommen of een volledig vrije vorm tekenen en daar de tekst langs laten lopen. De tekst zelf blijft volledig bewerkbaar, het is alsof je de basislijn vervormd hebt.

Zoals bekend, bestaat Photoshop Elements uit een Bewerker en een Organizer en ook aan die laatste is echte nieuwe functionaliteit toegevoegd. Misschien is dit wel het opmerkelijkste nieuwtje van het hele programma: onderwerpherkenning. Veel programma's hebben gezichtsherkenning, waarmee je snel foto's van bepaalde mensen kunt selecteren en sorteren. Photoshop Elements 10 gaat een stapje verder en kan nu ook allerlei andere onderwerpen proberen te herkennen. Je selecteert in een foto een stukje dat het onderwerp aangeeft, zoals een hond, een kat, een molen of wat dan ook, en vervolgens zoekt Photoshop Elements andere foto's waarin het dit onderwerp ook herkent. Daarbij hoeft dat onderwerp er niet precies hetzelfde uit te zien, er is duidelijk sprake van een bepaalde vorm van intelligentie. In onze test werkte deze optie soms heel aardig, maar soms ook abominabel slecht, waardoor we geen uitspraak kunnen doen of dit in de praktijk echt wel zo bruikbaar zal zijn. Je kunt ook zoeken op vergelijkbare foto's, zoals alle zonsondergangen. Dat werkt duidelijk beter. Deze functionaliteit is ook heel handig om duplicaten van foto's te zoeken.

Pluspunten Conclusie
  • tekst op vorm plaatsen
  • zoeken op onderwerpen en stijl
  • bewerkingen met instructies
  • slimme kwasten
Photoshop Elements 10 voegt weer een paar leuke en handige mogelijkheden toe, maar of het een musthave upgrade is voor gebruikers van versie 9, valt nog te bezien.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Laatste reactie