abonneren

Photoshop CS 4 Extended

Photoshop geldt als de absolute standaard voor digitale beeldbewerking. Photoshop CS4 is aangepast qua uiterlijk, en Adobe heeft uiteraard functies toegevoegd. We kijken wat er nieuw is.

De interface is een stuk efficiënter door de invoering van tabbladen. Het wisselen tussen meerdere geopende afbeeldingen gaat nu veel gemakkelijker. Ook zijn aanpassingen veel sneller en gemakkelijker te doen dankzij een nieuw paneel waarin zaken als het contrast, de niveaus en kleurbalans direct toegankelijk zijn. De belangrijkste mogelijkheden zijn dus uit de traditionele menu's gehaald, wat beduidend prettiger werkt.

Dodge and Burn!

Bent u bekend met de dodge- en burn-functies? Met dodge maakt u een deel van een afbeelding lichter, met burn donkerder. Het probleem was dat de functies geen rekening hielden met scherpe contrasten binnen afbeeldingen, waardoor het resultaat soms onnatuurlijk aandeed. In CS4 zijn dodge en burn slimmer geworden en houden ze meer rekening met de directe omgeving. Het resultaat is bijvoorbeeld dat een gezicht in de schaduw nu met dodge veel natuurlijker lichter kan worden gemaakt. De details van het gezicht zullen beter te zien zijn, terwijl het gezicht als geheel niet meteen erg bleek oogt. Deze intelligentere manier van kleuren laten overvloeien zien we ook terug bij de auto-blend-functie. Het maken van een panorama van meerdere foto's kon al langer, maar de auto-align en de auto-blend-functionaliteit waren nog niet geheel perfect. Het was bijna altijd nodig de kleuren met de hand beter in elkaar te laten overlopen. In CS4 is dat niet per definitie meer noodzakelijk; het automatische resultaat overtuigt meer dan ooit.

Eindelijk

Om af te rekenen met het schokken bij het in- en uitzoomen en bewegen, benut Adobe nu eindelijk de grafische kaart en laat dit soort acties door de gpu afhandelen. Dat resulteert in een zeer fijne, vloeiende manier van werken. Zoomen we ver in, dan zien we nog een welkome verandering; het 'Pixel-grid', dunne witte lijnen die het gemakkelijker maken om individuele pixels te onderscheiden. Photoshop CS4 brengt ook een nieuwe Camera Raw-versie met zich mee, waarmee delen van raw-afbeeldingen non-destructief kunnen worden aangepast. Andere interessante nieuwtjes zijn extra afdrukopties, een verbeterde tel-optie, extra online functionaliteit en superieure 64-bit prestaties.

Instant 3D

De allerleukste nieuwtjes hebben we voor het laatst bewaard: het is in Photoshop CS4 namelijk mogelijk om op drie manieren de diepte in te duiken. Zo kunt u van een laag met één muisklik een 3D-object maken (fles, cilinder, kubus, piramide, hoed enzovoorts), een driedimensionaal panorama maken van foto's of volumetrisch renderen. Complexe 3D-vormen bewerken is bijzonder gemakkelijk, evenals het maken van een 3D-afbeelding uit bijvoorbeeld meerdere röntgenfoto's. De kern van Photoshop CS4 is ook fundamenteel verbeterd. Het is indrukwekkend hoe allerlei bestaande bewerkingen veel neller worden toegepast dan in CS3. We hebben voor u 21 veelvoorkomende bewerkingen driemaal op een 50 MB grote afbeelding toegepast, zowel in CS3 als in CS4. Het resultaat? CS4 blijkt gemiddeld iets meer dan 50 procent sneller dan CS3!

Pluspunten Conclusie
  • Efficiëntere interface
  • 64 bits ondersteuning
  • veel sneller dan CS3
  • grafische kaart wordt eindelijk benut
  • instant 3D
Photoshop CS4 is een redelijk grote upgrade, maar het belang ervan is ook afhankelijk van de soort toepassingen en van de beschikbare hardware. Daarom is het niet zo eenvoudig om te zeggen voor wie de upgrade relatief weinig toevoegt, en voor wie het juist een ‘must’ is. Voor Photoshop-gebruikers die regelmatig met 3D-beelden of met zeer grote bestanden werken, is dat laatste zeker het geval. Voor fotografen is de toegevoegde waarde iets minder, maar ook die zullen toch wel gecharmeerd zijn van de nieuwe functies en de prettig werkende mogelijkheden rondom lagen en maskers. Ook voor die groep denken we daarom dat deze upgrade zeker aan te bevelen is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord