Cyberlink PhotoDirector is een fotoprogramma dat bedoeld is als alternatief voor Adobe Photoshop Lightroom of Apple Aperture. Het programma kent fraaie raw-bewerkingen, maar laat helaas steken vallen bij het fotomanagement.

Fotografen die met hun camera in het raw-formaat werken, hebben een speciaal programma nodig om die foto's te bewerken en om te zetten naar gewone tiffs of jpegs voor op het web of om afdrukken te maken. Omdat het prettig is deze meest voorkomende werkzaamheden vanuit één programma te kunnen regelen, zijn workflowprogramma's als Adobe Photoshop Lightroom en Apple Aperture zeer populair. Zowel enthousiaste hobbyisten als professionals zweren bij deze twee programma's, en alternatieven krijgen maar moeilijk een poot aan de grond. Cyberlink probeert dat nu met PhotoDirector, duidelijk geïnspireerd op Lightroom, maar voor een veel vriendelijkere prijs.

Net als Lightroom bestaat PhotoDirector uit modules, maar er zijn er slechts drie. De Library-module is om je bestanden te beheren, van trefwoorden te voorzien en selecties te maken, de Adjustment-module is om de foto's te bewerken en de Slideshow-module voor de presentatie. Er zijn wel mogelijkheden om foto's op internet te zetten, maar alleen naar de bekende fotosites als Flickr, Facebook, YouTube (diashows als video) of Cyberlinks eigen DirectorZone. Er is geen module om een webgalerie te maken voor je eigen website. Foto's afdrukken is mogelijk, maar alleen via een eenvoudig dialoogvenster. Er is geen uitgebreide module waarmee ook teksten kunnen worden toegevoegd of layouts kunnen worden aangepast.

De Adjustment-module is duidelijk het sterkste deel van PhotoDirector. Je hebt hier redelijk veel mogelijkheden, die soms wel érg letterlijk van Lightroom of Aperture afgekeken lijken te zijn, maar het werkt allemaal goed en vlot. Zowel globale bewerkingen (bewerken van de hele foto) als plaatselijke bewerkingen (met een verloopfilter of inschilderen een kwast) zijn beschikbaar. Wel missen we enkele zaken, zoals een Curven-functie. Veelvoorkomende bewerkingen zijn als voorinstelling (preset) te bewaren. Er worden al een flink aantal meegeleverd. Zoals een workflowprogramma betaamt, kun je instellingen met kopiëren en plakken snel op een hele serie vergelijkbare foto's toepassen.

De Library-module is voor het bestandsbeheer, en dat is voor serieuze fotografen ook een serieuze zaak. Als je tienduizenden foto's hebt, moet je ze via tags, sterren en labels kunnen terugvinden, anders wordt het een zooitje. PhotoDirector kan met al die dingen werken, maar er is een vreemde beperking: trefwoorden, vlaggen en labels zijn niet met kopiëren en plakken snel op een selectie foto's toe te passen. Je hebt ook geen lijstje van al eerder gebruikte trefwoorden die je via aanvinken of verslepen snel kunt toevoegen aan een selectie. Wel kun je een trefwoord toevoegen aan een hele selectie foto's, maar je moet elke keer opnieuw dat trefwoord intypen, omdat er geen andere invoermethoden zijn. Dat is tijdrovend en het vraagt om (typ)fouten. Ook het hiërarchisch ordenen van trefwoorden (bijvoorbeeld USA > Arizona > Grand Canyon) is niet mogelijk. Het komt allemaal in een - steeds minder overzichtelijk wordende - rij te staan. En ten slotte wordt in de metadata alleen het veld Copyright ondersteund. Je adresgegevens invoeren volgens de gestandaardiseerde IPTC-metadata is niet mogelijk.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • goede raw-bewerker

  • lokale correcties mogelijk

  • slideshow als video uit te voeren

  • trefwoorden steeds opnieuw typen

  • trefwoorden niet hiërarchisch ordenen

Met de Library-module laat Cyberlink forse steken vallen, want juist dit is zo'n belangrijk onderdeel van een echt 'workflowprogramma' en nu net wat Aperture en Lightroom doet uitsteken boven de rest. Zolang deze module niet flink verbeterd wordt, kunnen we Cyberlink PhotoDirector daarom toch niet aanbevelen voor serieuzere fotografen die ook een goed fotomanagement nodig hebben.

 

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten