abonneren

PaintShop Pro X4

Corel PaintShop Pro is al weer aan versie X4 toe, die zowel een aantal nieuwe functies toevoegt als bestaande zaken verbetert.

Een uitgebreid beeldbewerkingspakket regelmatig van nuttige uitbreidingen en verbeteringen voorzien, is niet eenvoudig. Bij PaintShop Pro X4 heeft Corel het gezocht in aanpassingen onder de motorkap, die het programma vooral sneller maken. Verschillende functies werken nu in realtime, terwijl je vroeger steeds moest wachten, en zo'n twintig filters werken nu ook in 16-bits/kleur. Ook doet Corel aanpassingen in de interface en aanvullingen op de mogelijkheden. Zo kun je met X4 nu veel uitgebreider hdr-foto's maken en bewerken.

In versie X3 had je voor hdr-bewerking geen eigen instelmogelijkheden. In X4 heb je een scherm met een aantal voorinstellingen en een flink aantal schuifjes om de verschillende parameters zelf aan te passen. Toch is niet elke verandering altijd een verbetering. Met de voorbeeldbestanden is een prima resultaat te bereiken, maar met twee willekeurige eigen hdr-series valt dat enorm tegen. De voorinstellingen geven afschuwelijke voorbeelden en ook zelf met de schuifjes aan de slag gaan levert nauwelijks een bruikbaar resultaat op. In het bekende hdr-programma Photomatix geven beide series juist een prachtig uitgebalanceerde foto. Vermoedelijk komt dit door het gebrek aan schuifjes voor de algehele sterkte van de zogenaamde 'tone mapping' en de alom helderheid van het resultaat. Je moet met deelgebieden gaan werken en dat lukt niet altijd even goed.

Een andere nieuwe functie werkt wel perfect. Op groepsfoto's staat er vaak net iemand met de ogen dicht of met een gekke grijns op het gezicht. Maak je nog een foto, dan is het weer een ander lid van de groep, dus je zou beide foto's willen kunnen combineren. Met PSP X4 kan dat nu heel eenvoudig, waarbij je met een rood/groene kwast snel het juiste gezicht uit de juiste foto haalt. Het idee is (zoals vaak) afgekeken van Adobe Photoshop, maar veel gemakkelijker in het gebruik dan bij dat laatste programma.

Een enkele nieuwe functie in PSP X4 lijkt een beetje gezocht. Zo is er nu een nieuw gereedschap Invullicht/duidelijkheid om te donkere schaduwen op te lichten. Dit lijkt echter gewoon een combinatie van de bestaande Hoge lichten/middentonen/schaduwen en een contrastverhoging of verlaging. Daarmee rijst de vraag of hier nu echt iets nieuws is toegevoegd of dat dezelfde en reeds bestaande functionaliteit nu gewoon in twee verschillende interfaces is gestopt. Wel echt nieuw is Selectieve focus. Corel haakt hiermee in op de ‘tilt & shift-trend’, waarbij miniatuurfoto's worden gesimuleerd door een klein stukje van de foto scherp te maken en de rest onscherp. Op zich kon dat effect natuurlijk wel op een andere wijze bereikt worden, maar met dit filter is het wel erg gemakkelijk. Jammer genoeg werkt het Selectieve Focus-filter niet in 3D. Je vervaagt de foto gewoon aan weerszijden van een scherpblijvend middenstuk, waardoor ook delen vervaagd worden die eigenlijk scherp hadden moeten blijven omdat ze in hetzelfde vlak liggen.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • sneller, dus meer 'realtime'
  • uitgebreide hdr-verwerking
  • aantal nieuwe effectfilters
  • hdr soms onvoorspelbaar
  • sommige nieuwe filters zijn wat gezocht
De nieuwe filters geven een trend weer in PaintShop Pro. Verschillende effectfilters zijn feitelijk niets anders dan een handige interface voor iets dat uitstekend met de basisgereedschappen zou kunnen worden uitgevoerd. Met een lesje in het Studiecentrum van PSP had het ook gekund, maar dan vervalt natuurlijk de noodzaak van een upgrade. PaintShop Pro X4 is hiermee een nuttige, maar geen wereldschokkende upgrade.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Corel, paintshop

Laatste reactie