abonneren

PaintShop Photo Pro X3

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
PaintShop Photo Pro X3 is de nieuwste versie van wat vroeger PaintShop Pro heette. Versie X3 voegt een handige organizer toe en verschillende nieuwe bewerkingsfuncties.

Corel brengt een nieuwe versie van haar fotobewerkingspakket uit, dat nu als PaintShop Photo Pro X3 door het leven gaat. 'Paint PhotoShop Pro' durfden ze kennelijk net niet aan, maar de schuine blik naar Adobe is onmiskenbaar. Sommige nieuwe functies zijn zo van Photoshop afgekeken, zoals Levendigheid (een soort intelligente kleurverzadiger) en Slim snijden (Content-aware Scale uit Photoshop CS4). Toch is het geen klakkeloze kloon en komt Corel soms wel degelijk met opvallende nieuwtjes die Adobe weer zou mogen kopiëren. De nieuwe organizer is handiger dan de Fotolade (die wel nog bestaat) en biedt de mogelijkheid om bewerkingen naar meerdere foto's te kopiëren.

Objecten extraheren is opvallend, want het is een kloon van een filter dat Adobe bij Photoshop CS4 juist naar de optionele filters heeft terugverwezen. Net als bij Adobe werkt het namelijk alleen goed als er een duidelijk kleurverschil is tussen object en achtergrond. Slim snijden werkt wel prima. Hiermee kunt u niet alleen de beeldverhouding veranderen zonder dat belangrijke objecten vervormd raken, maar u kunt ook aangeven dat een bepaald object juist verwijderd moet worden. Met Local Tone Mapping speelt Corel in op de populariteit van tone-mappen van één foto om die meer pit te geven. Sommige foto's worden er duidelijk door verbeterd en het is ook creatief in te zetten, maar de instelmogelijkheden zijn beperkt tot één schuifje.

Express

Naast de volledig editor kende het programma ook al het Express Lab, waarmee snel even een aantal eenvoudige bewerkingen kunnen worden uitgevoerd. Hier zijn ook een aantal functies aan toegevoegd. Het Express Lab is erg handig voor de standaardbewerkingen, zeker ook omdat de interface van de volledige editor in PaintShop Photo Pro X3 niet uitblinkt in eenvoud. Veel functies lijken in de loop van de tijd een beetje lukraak te zijn toegevoegd, zonder goed te kijken naar bestaande functies en een logische indeling. Zo kunt u sommige functies op twee plaatsen vinden; enerzijds bij de menu's en anderzijds nog een keer onder Enhance Photo in de tweede werkbalk. Het nut ervan en waarom juist voor deze functies gekozen is, ontgaat ons.

De Project Creator is nieuw. U maakt met dit aparte programma op zeer eenvoudige wijze fotoboeken, collages, wenskaarten, kalenders en diapresentaties met hd-video, die u rechtstreeks kunt uploaden naar YouTube, Facebook of Flickr. De projecten zijn ook uit te voeren als pdf, jpeg of een geanimeerde Microsoft Silverlight-bestand. PaintShop Photo Pro X3 wordt ook geleverd met Painter Photo Essentials 4, waarmee u realistisch ogende schilderijen kunt maken in slechts drie stappen.

Kleuren

Helaas slaat Corel de plank soms ook opvallend ver mis. Zo leest de nieuwe raw-verwerker, die ook in batch beelden kan aanpassen, de kleurtemperatuur van Canon-camera's volkomen verkeerd in. Het komt met 'as shot'-getallen van 8000 K tot 9000 K voor buitenopnamen, terwijl dat rond de 5500 K zou moeten zijn. Het gevolg is dat alle voorinstellingen als Daglicht, Schaduw en Bewolkt ook veel te blauw zijn. Een andere vreemde keuze is dat u in dit venster wel schaduwen donkerder kunt maken, maar niet kunt oplichten (wat vaker nodig is). Dat laatste kan natuurlijk wel na openen van het bestand, maar dan zijn de raw-gegevens al omgezet naar tiff en is er dus geen sprake meer van non-destructive editing.

Kleurmanagement ten slotte blijft een zwak punt voor een programma met zo nadrukkelijk Pro in de naam. PaintShop Photo Pro X3 herkent wel kleurprofielen, maar zet alles om in het gekozen werkprofiel, omdat het slechts met één werkruimte tegelijk kan werken.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • handige nieuwe functies
  • Project Creator biedt fraaie mogelijkheden
  • uitgebreide raw-verwerking, ook in batch
  • raw-editor kiest soms verkeerde witbalans
  • soms onlogische interface
Het kleurmanagement is niet zo goed maar de nieuwe toevoegingen in PaintShop Photo Pro X3, met name de organiser, zijn wel erg handig.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Corel, paintshop

Laatste reactie