abonneren

Paint.NET 3.5

Wie zegt dat fotobewerking geld moet kosten? Gratis en geavanceerd zijn dankzij Paint.NET goed te combineren.

Microsoft Paint maakt al meer dan twintig jaar deel uit van de verschillende edities van Windows en is in al die tijd weinig veranderd. Twintig jaar is voor software een eeuwigheid en dus is het programma nauwelijks nog bruikbaar te noemen – logisch dat Neelie Kroes zich om het mee verpakken van Paint niet druk maakt. Het kwijnende bestaan van Paint was een aantal studenten van Washington State University een doorn in het oog en dus maakten ze een opvolger: Paint.NET. Twee van die studenten werken nu voor Microsoft en ontwikkelen het programma verder. Dankzij geavanceerde functies als het gebruik van lagen en plugins is het programma in gestaag (maar helaas wel langzaam) tempo uitgegroeid tot een waardig product voor grafisch ontwerp en fotobewerking.

Paint.NET mag zich met recht de grote broer van Microsoft Paint noemen, want de makers hebben zich van meet af aan ingespannen de look and feel van de oudgediende in stand te houden en tegelijk de functionaliteit en bruikbaarheid drastisch uit te breiden. Dat hebben ze gedaan via een behoorlijk complete set teken- en bewerkingsgereedschap die voor de meest voorkomende klussen voldoende is. Het eigen pluginformaat en de vele aanvullingen die hierin beschikbaar zijn, tillen het programma verder op tot meer dan bruikbaar ontwerpprogramma.

Een aantal van de genoemde plugins heeft zijn weg gevonden naar het eigenlijke programma (Paint.NET wordt vaker op deze wijze uitgebreid), maar de belangrijkste verbeteringen in de nieuwe versie zitten toch vooral in de sterk verbeterde snelheid (die inderdaad te wensen over liet) en de ondersteuning voor het Aero-thema.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veelzijdigheid
  • prijs
  • wordt maar langzaam doorontwikkeld
Natuurlijk is Paint.NET geen Photoshop en zelfs geen Photoshop Elements, maar voor de gemiddelde gebruiker die af en toe een foto wil oplappen of een ontwerpje wil maken, is hij ideaal.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Laatste reactie