abonneren

Painter X

Corel Painter is bij de schilderprogramma’s wat Adobe Photoshop is bij de beeldbewerkingsprogramma’s. Met versie X voegt Corel weer een aantal verbeteringen toe, die de afstand met de schaarse concurrentie nog verder vergroot.

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Zeg Beeldbewerking en je zegt Photoshop. Photoshoppen is zelfs een veel gebruikt werkwoord geworden. Corel Painter staat op een zelfde eenzame hoogte bij de schilderprogramma’s, en vrijwel alle professionele digitale kunstenaars werken ermee. Painter wordt echter niet alleen gebruikt door digitale kunstenaars, ook fotografen werken er bijvoorbeeld mee om hun foto’s een kunstzinnige uitstraling te geven. Voor beide groepen gebruikers biedt versie X interessante verbeteringen in het toch al complete programma. De RealBristle kwasten voegen 16 kwasten toe die zich verbluffend echt als verfkwast gedragen. Painter kon het effect van een verfkwast al goed simuleren, maar met deze kwasten gaat dat weer een stapje verder. De gebruiker kan de effecten volledig zelf beheersen, zowel als het om de dikte en daarmee het gedrag van de verf gaat, als bij de kwastvorm en stevigheid van de haren en de interactie met het canvas.

COMPOSITIE

Painter X heeft ook twee nieuwe compositiegereedschappen, die schilders kunnen gebruiken om een indeling op het canvas te zetten en die fotografen bijvoorbeeld kunnen gebruiken om foto’s compositorisch verantwoord uit te snijden. Het Layout Grid zet de bekende Regel van Drie in beeld via twee horizontale en twee verticale lijnen op eenderde van de zijkanten van het doek. Ook 3x5 en 5x5 is mogelijk. Een tweede optie is de Devine Proportion, een indeling van ongeveer 1:1,62 met spiralen erin die de belangrijke beeldlijnen aangeven. Beroemde kunstenaars als Michelangelo pasten dit toe, en nu hoort PC Artist dus ook in dat fameuze groepje.

AUTO PAINTING

Een aardig nieuwtje is de optie Auto Painting, waarbij u het programma gewoon het werk kunt laten doen en zelf koffie gaat drinken. U gebruikt hiervoor een foto als ondergrond, en het programma gaat dan van die foto een schilderij maken door automatisch penseelstroken te genereren. Er is zelfs een ‘intelligente’ uitvoering, die Smart Stroke Painting heet. Daarbij wordt het beeld eerst geanalyseerd, en probeert het programma vervolgens om de penseelstreken langs de natuurlijke lijnen en vormen in de foto te trekken. U kunt nu geen penseelgrootte instellen, want ook dat wordt automatisch geregeld. Dat leidt aanvankelijk tot hele grove streken, maar gaandeweg wordt de penseel kleiner en komt de detaillering terug. U kunt bovendien na afloop via het Restore Pallette de details ook zelf terugschilderen. Toch moet u er wel bijblijven voor het beste resultaat, want als Smart Stroke Painting té lang aanstaat, wordt de detaillering zo goed dat het niet meer op het schilderij lijkt maar op de originele foto. Een nadeel is dan wel dat Auto Painting niet in de achtergrond wil werken. Zodra we een ander programma naar de voorgrond haalden (zoals Word om dit artikel te schrijven), hield Painter op met schilderen. U moet dus echt met de armen over elkaar gaan zitten kijken hoe Painter het werk voor u doet.

Ook op meer technische details is Painter verbeterd. De Macintosh-versie is nu Universal Binary en heeft al MacOS X 10.5 support, de Windows-versie is klaar voor Vista. Kleurmanagement is verbeterd, evenals de ondersteuning van Wacomtabletten. En ook een aantal bestaande gereedschappen als Dodge en Burn werden verder verfijnd in hun werking. Kortom, ook onderhuids pakte Corel de zaken aan.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Zeer levensechte kwasten en verf
  • Uitgebreide mogelijkheden met foto's als basis
  • Compositietools
  • Auto Stroke Painting werkt niet in achtergrond
Corel Painter stond al op eenzame hoogte, dus het is niet verwonderlijk dat dit voor versie X ook weer geldt. De nieuwe gereedschappen zijn zeker een aanwinst, al hadden we graag gezien dat Smart Stroke Painting in de achtergrond kon draaien. De nieuwe compositietools zetten je soms aan het denken over de beelduitsnedes en zijn dus ook zeker de moeite waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: