abonneren

Painter IX

Kun je een oude vos nog nieuwe streken leren? Als het om nieuwe creatieve mogelijkheden gaat luidt het antwoord voor wat Painter betreft: nauwelijks. Dat is ook niet verwonderlijk want het programma zat de laatste paar edities al bomvol creatieve mogelijkheden.
De makers hebben zich ditmaal dan ook vooral gericht op het verbeteren van de workflow en de compatibiliteit met Photoshop.

Uit dat laatste blijkt ook meteen het doel en de doelgroep van Painter: het maken van illustraties door (commerciële) illustratoren. Natuurlijk is Painter goed te gebruiken voor puur creatief werk zonder praktisch doel - het programma biedt daarvoor zelfs vele unieke mogelijkheden die met traditionele middelen niet te realiseren zouden zijn - maar de grootste kracht schuilt toch in het ‘draaien van productie’.

Painter is de onbetwiste kampioen als het gaat om het aantal technieken en materialen dat het programma probeert na te bootsen. Met name in de simulatie van natte media is Painter onovertroffen. Zo is er een speciale waterverf-modus waarin u met een penseel dat alleen water bevat reeds aangebrachte kleuren nog kunt uitsmeren, mengen of vervagen. In een speciale vloeibare inkt-modus ziet u de inkt naar de zijkant van uw penseelstreek echt uitlopen en kunt u inkt laten vlekken. De geheel vernieuwde artistieke olieverf-modus gaat in zijn simulatie het verst. De hoeveelheid verf op uw penseel is daarin eindig zodat uw penseel leeg raakt tijdens een penseelstreek. Ook mengt de verf zich met reeds aangebrachte kleuren. In hoeverre menging plaatsvindt hangt af van de natheid van de verf en dat is slechts één van de vele aspecten die u geheel naar uw hand kunt zetten. We hebben het hier dan ook over product dat simulatie hoog in het vaandel heeft staan.

Het feit dát u eigenschappen van penselen/materialen kunt aanpassen betekent dat u totale controle hebt over uw werkwijze. Hier blijkt meteen ook het belang van een geavanceerd tekentablet want u kunt allerlei eigenschappen toekennen aan pendruk, -hoek en -richting waardoor realistische effecten mogelijk zijn. Uiteraard kunt u de uitgebreide instellingsmogelijkheden ook gebruiken om effecten te creëren die in werkelijkheid onmogelijk zouden zijn (bijvoorbeeld kleurverandering bij het geven van meer pendruk).

Zoals gezegd richt Painter zich vooral op illustratoren die productie moeten maken en er zijn dan ook allerlei faciliteiten om snel tot resultaat te komen zoals de mogelijkheid om foto’s in een bepaalde techniek na te schilderen. Wie foto’s gebruikt bij het werk zit met Painter sowieso goed want het programma is volledig compatibel met Photoshops bestandsformaat zodat u aan een werkstuk kunt sleutelen in dat programma dat op enig moment het best bij uw behoeften aansluit.

Alhoewel Painter een zeer complex product is dat u niet van de ene op de andere dag onder de knie hebt wordt u goed op weg geholpen door een uitstekende handleiding en door een aantal prima video-tutorials. Bij elke programmastart kunt u bovendien uitgebreid kennismaken met het werk van gerenommeerde Painter-artiesten zodat u snel de smaak te pakken hebt én een goed idee krijgt van de eindeloze mogelijkheden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Bomvol creatieve mogelijkheden
  • Onovertroffen in het simuleren van natte media
  • Totale controle over de werkwijze
  • Zeer complex product, maar tutorials en handleiding helpen u op weg
Qua functionaliteit viel er aan Painter weinig te verbeteren. In de laatste versie is daarom vooral gewerkt aan de compatibiliteit met Photoshop

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord