abonneren

Painter 12

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Hoewel de nadruk bij creatieve software vaak ligt op foto- en videobewerking, zijn er ook pakketten speciaal voor tekenen en schilderen. Corel Painter is erg goed in het imiteren van papierstructuur, penselen en diverse soorten verf. Versie 12 belooft veel nieuwe functionaliteit en verbeteringen.

De opvallendste verandering is de vernieuwde gebruikersinterface. Het pakket maakt geen gebruik meer van de standaard systeemkleuren voor venster- en titelbalken, maar gebruikt een eigen, compacte vormgeving in neutraal grijs. Het kiezen van penselen en andere tekenmaterialen uit de bibliotheek is uitgebreid en veel overzichtelijker geworden, en de navigator laat precies zien in welk deel van het werk je aan het schilderen bent. Handig is ook dat steeds de laatst gekozen penselen in beeld blijven, zodat je snel kunt wisselen tussen veelgebruikte exemplaren.

Verbluffend realistisch zijn de nieuwe mogelijkheden om met waterverf of verdunde olieverf te schilderen. Deze zijn zo levensecht dat je de verf tijdens het schilderen in het papier ziet uitvloeien, mengen en opdrogen. De grote hoeveelheid instellingen hiervoor is intimiderend, maar een flink aantal presets maakt dit gelukkig goed. Met de nieuwe gelpenselen kun je realistisch het glaceren met een getint medium simuleren. Een grafisch tablet is natuurlijk sterk aan te raden voor dit werk.

Daarnaast zitten er in het pakket flink wat kleinere verbeteringen die het werken effectiever maken. Zo kun je nu bijvoorbeeld meerdere foto's als overtrekpapier gebruiken voor een werkstuk zonder dat deze in het pakket geopend hoeven te worden en kun je de afmeting en eigenschappen van het penseel tijdens het tekenen eenvoudig dynamisch aanpassen. Twee nieuwe gimmicks die wat ons betreft niet direct een toegevoegde waarde hebben, zijn het tekenen waarbij het pakket een kaleidoscoop nabootst en het tekenen waarbij automatisch het spiegelbeeld verschijnt. Maar voor andere gebruikers ligt dat wellicht anders.

Corel heeft het pakket versneld door een nieuwe renderer te gebruiken. Bovendien maken de penselen nu gebruik van een multicoreprocessorarchitectuur. Desalniettemin blijft het een zwaar pakket en een stevige machine is noodzakelijk. Het programma crasht ook enkele malen tijdens het testen.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • neutrale, rustige gebruikersinterface
  • zeer uitgebreid pakket
  • zware applicatie
  • niet voor de beginner
Painter 12 is een van de toppakketten voor het maken van digitaal schilderswerk. Dat mag ook wel, voor de uiterst pittige prijs van meer dan € 400. Je krijgt digitale verfdoos die tjokvol zit met materialen en mogelijkheden. Naast dat Corel zijn best heeft gedaan het pakket zo realistisch mogelijk te maken, zijn er ook uitgebreide digitale effecten die op echt papier nauwelijks uitvoerbaar zijn. Al deze mogelijkheden maken het pakket echter moeilijk te leren en niet direct geschikt voor de beginner. Ben je echter een gevorderde of professionele gebruiker en heb je het budget beschikbaar, dan zal Painter 12 je zeker bevallen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Laatste reactie