abonneren

Paint Shop Pro X2

Corel introduceert Paint Shop Pro Photo X2, waarin weer een aantal handige nieuwe functies is toegevoegd.

Snellaboratorium

De meest opvallende vernieuwing is het Snellaboratorium, waarmee u een aantal eenvoudige bewerkingen kunt uitvoeren op een grote serie foto's. U kunt dit zien als de 'basis-editor' waarmee u de meeste foto's corrigeert, en Paint Shop Pro zelf als de specialistische editor voor de bijzondere gevallen.
De interface is flink aangepast en doet nu sterk aan programma's als Apple Aperture en Adobe Photoshop Lightroom denken. Dat Snellaboratorium is daar zeker ook op geënt, maar PSP is zeker geen alternatief voor dergelijke pakketten. Het programma is fraai te personaliseren. Alle werkbalken zijn los te trekken uit hun vaste positie en op en andere plaats neer te zetten, en dat geldt ook voor alle paletten. Helaas is Corel niet echt consequent geweest in het uiterlijk. Zodra u een functie kiest waarbij een los dialoogvenster verschijnt, blijkt dat de dialogen allemaal nog de oude vormgeving en kleuren hebben.

Doublures

Eén van de dingen die ons minder bevalt is dat er ook nu weer functies worden toegevoegd die feitelijk allang aanwezig waren. Zo is er een nieuwe 'Penseel naar doel overgaan', waarmee u kleur in kan schilderen. Dat klinkt aardig, maar het is niets anders dan het gewone penseel in de modus Kleur. Een ander minpunt is dat sommige functies niet goed doordacht lijken. Zo zorgt de Kleur vervangen-penseel voor een dekkende kleur, waarbij alle beelddetails verloren gaan. Die nieuwe 'Penseel naar doel overgaan' kan echter weer niet specifiek één kleur veranderen, maar vervangt de kleur van alles wat u ermee aanraakt. U zult echter vaak juist de combinatie van beide willen. Dat kan wel, maar dan moet u 'Kleur vervangen' gebruiken op een kopie van de foto in een tweede laag, waarbij de modus van die laag op Kleur staat. Er is overigens wel nog een alternatief in de vorm van de Kleurwisselaar, maar dat is weer geen penseel. Het is een gereedschap dat met één klik een kleur verandert, zodat u eerst selecties moet maken om niet de betreffende kleur in de héle foto te vervangen. Kortom, er zijn inmiddels wel vier gereedschappen om een kleur te veranderen, en toch moet u nog steeds de nodige ervaring hebben om datgene te bereiken wat nu net het meest voor de hand liggend lijkt…

Laagstijlen

Een andere nieuwe functie in Paint Shop Pro is laagstijlen, waarmee u gemakkelijk effecten aan een laag toevoegt, zoals een slagschaduw of een reflectie. Het grote voordeel van laagstijlen is dat ze niet-destructief zijn, en daardoor bijvoorbeeld ook toepasbaar op tekst, zonder dat de tekst eerst moet worden omgezet naar pixels. Voor het positioneren van de reflectie of de schaduw is een bijzonder klein venstertje in de dialoog, waarmee het moeilijk is om bijvoorbeeld de reflectie exact tegen het origineel aan te leggen. Het zou handiger zijn geweest als dat (ook) met het invullen van een getal in pixels had gekund. Een kleine greep uit andere nieuwe functies: 'Originelen automatisch behouden en opslaan' maakt automatisch een backup van het origineel. Met de kwast Versmallen kunt u een deel van de foto smaller maken om mensen iets dunner te laten lijken. Oogdruppel haalt rood in het oogwit weg en maakt dat witter. En tenslotte heeft Paint Shop Pro nu ook de mogelijkheid om een serie foto's met meerdere belichtingen samen te voegen tot een zogenaamd High Dynamic Range-bestand. Dat is een bestand met hogere contrasten dan een sensor in één opname zou kunnen overbruggen. Paint Shop Pro kan nu ook kleurprofielen in bestanden insluiten, maar kan nog steeds maar in één kleurruimte werken. Vooral dat laatste maakt dit programma nog steeds geen serieus alternatief voor het professionele werk met Adobe Photoshop, maar het komt in dit opzicht nu wel op gelijke hoogte met Photoshop Elements.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • uitgebreide mogelijkheden
  • goede helpfunctie altijd 'on line'
  • sommige gereedschappen zijn doublures
  • interface wel fraaier, maar niet functioneel verbeterd
Paint Shop Pro Photo X2 voegt zeker en aantal handige nieuwe functies toe, waarvan het Snellaboratorium wat ons betreft de belangrijkste is. De interface is fraaier geworden, maar niet wezenlijk verbeterd. Dat is jammer, want sommige dialoogvensters werken vrij onhandig en zouden gediend zijn met een aanpassing die verder gaat dan een nieuw kleurtje.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: paintshop, Corel