Paint Shop Pro Photo XI is alweer de tweede nieuwe versie van Paint Shop Pro nadat Corel de oorspronkelijke maker (JASC) overnam. Het woord Photo is nu aan de naam toegevoegd, om aan te geven dat het vooral een programma is voor het beheren en bewerken van foto’s.

Toen Corel de makers van Paint Shop Pro overnam, gold het programma als het goedkopere alternatief voor Adobe Photoshop. Het was ook een programma met een leercurve die minstens zo steil was als die van Photoshop. Veelzijdig maar ingewikkeld, was de meest gehoorde klacht. Gebruikers vroegen zelfs regelmatig om ‘nieuwe’ functies, die in werkelijkheid allang in het programma aanwezig waren, maar die ze kennelijk niet konden vinden. Corel pakte die klacht voortvarend aan en sinds de lancering van Paint Shop Pro X is de interface flink veranderd. Met name dankzij het Studiecentrum aan de rechterkant naast het beeld, is het nu een stuk eenvoudiger om de juiste gereedschappen te vinden en kunt u stapsgewijs daarmee aan de slag.
Met de nieuwste versie van Paint Shop Pro, die nu de toevoeging Photo heeft gekregen om te accentueren dat het vooral een fotobewerkingsprogramma is, gaat Corel door op de ingeslagen weg. Natuurlijk zijn er ook wel weer wat echt nieuwe functies bijgekomen, maar het accent ligt toch vooral op het toegankelijker maken van de vele mogelijkheden. Helaas is het kennelijk technisch erg moeilijk om niet alleen een koppeling te maken tussen het Studiecentrum en de gereedschappen, maar ook de menu’s en de filters. Als u bijvoorbeeld het Onscherp masker-filter activeert, krijgt u in het Studiecentrum geen informatie over dit filter te zien, maar blijft de informatie over het geselecteerde gereedschap gewoon staan.

Ordenen


Een belangrijke toevoeging aan de interface is de Ordenen-tab. Dat is een browser, zodat u nu direct vanuit Paint Shop Pro ook een deel van het bestandsbeheer kunt doen, en ook sneller die ene foto kunt
vinden die u wilde gaan bewerken. Paint Shop Pro X had ook al iets dergelijks, maar de Ordenen-tab gaat verder in zijn mogelijkheden. Dubbelklikken op een thumbnail opent de foto, maar verslepen naar het werkgedeelte van het programma kan ook. U kunt ook een aantal dingen direct vanuit die browser doen, zoals een diashow starten, een overzichtsafdruk maken, een foto e-mailen, roteren en enkele snelle basiscorrecties uitvoeren. Om het zoeken en ordenen van foto’s te verbeteren, kunt u een waardering in sterren geven en/of trefwoorden toevoegen, waarop u dan later weer de foto kunt zoeken of sorteren. Corel meldt trots dat Paint Shop Pro Photo XI een groot aantal raw-bestanden kan openen en dat de interface daarbij identiek is aan de Slimme fotocorrectie-interface voor het bewerken van beelden in het programma zelf. Dit is uiteraard met een verwijzing naar een niet nader genoemd programma van een bedrijf dat met een ‘A’ begint, waarbij die interface wél compleet anders is. Helaas blijkt die ondersteuning van raw onvolledig, want van Canon wordt de huidige serie professionele camera’s (EOS 1D MkIIn, EOS 1Ds MkII en EOS 5D) niet ondersteund, terwijl hetzelfde geldt voor de professionele camera’s van Nikon (D2Hs, D2X, D200). Dat is opvallend, omdat Corel aangeeft dat die Pro in de naam van het programma slaat op professionele fotografen, niet op professionele computergebruikers. Onder het motto ‘een professionele fotograaf is niet noodzakelijkerwijs ook een professionele computergebruiker’, richt Corel zich met nadruk (ook) op die doelgroep. Dan zou je kunnen beginnen met het ondersteunen van het raw-formaat van de huidige generatie professionele camera’s, en niet alleen wat licht verouderde modellen (Canon EOS 1D MkII en Nikon D2H worden wel ondersteund), lijkt ons zo.
Kleurwisselaar
Een echt nieuwe en nuttige functie is de Kleurwisselaar, waarmee u met één klik de kleur van een bepaald onderwerp verandert. Heeft iemand een blauw jasje aan, dan maakt u dit in een handomdraai groen of rood. Natuurlijk was dit allang mogelijk via het schilderen met een penseel in Kleur-modus, maar via de Kleurwisselaar gaat het ontegenzeglijk een stuk sneller en makkelijker. Overigens zult u vaak toch wat ‘voorwerk’ moeten doen om deze functie echt goed te laten werken, want vaak is dezelfde kleur ergens anders in de foto ook aanwezig, en dat deel zou dan ook van kleur veranderen. Een selectie maken is daarom meestal wel nodig, maar vaak kunt u volstaan met een heel ruwe selectie.

Tijdmachine


De functie Tijdmachine is grappig, maar zien wij toch vooral als een gimmick
die je een paar keer gebruikt en waar je snel op uitgekeken bent. Het idee is dat bepaalde tijden, zoals de ‘roaring twenties’ of de ‘swinging sixties’ hun eigen typerende kleurschakeringen en/of technieken hadden, en via Tijdmachine bootst u dit met één klik na, inclusief aangepast randje. Leuk, en zeker ook leerzaam omdat er een stukje informatie over het betreffende effect bij staat, maar zoals gezegd iets wat bij ons toch snel zou gaan vervelen.
Andere nieuwe functies zijn de Huideffening bij de Make Over-gereedschappen, om snel rimpels en vlekjes in
portretten weg te werken, Fotofilters
om bepaalde filmtypes of filtertypes te simuleren, de mogelijkheid om een frame uit een filmpje op te halen en als foto te bewerken, af te drukken en op te slaan.

Interface


Een minder in het oog springend detail, maar wat ons betreft toch een belangrijke verbetering, is dat de vensters van filters en andere bewerkingen zijn aan te passen. Paint Shop Pro heeft standaard altijd de vrij kleine Voor- en Na-plaatjes in de dialoog, maar dat is niet altijd echt handig om een bepaald effect te beoordelen. Vanaf deze versie is het nu mogelijk om de Voor- en Na-plaatjes weg te laten om ruimte te besparen, en vervolgens de voorvertoning van het effect op het hele onderliggende beeld zelf te laten plaatsvinden. Uiteraard heb je dan alleen een Na-beeld, maar wel veel groter en daarom soms prettiger om het effect te kunnen beoordelen. De Curves- en Niveaus-dialogen zijn bovendien uitgebreid met knoppen voor automatisch contrast, kleur, en niveaus (en een ‘opties’-knop om de begrenzingen aan te geven.

Kleurmanagement


Paint Shop Pro kende al rudimentair kleurmanagement en helaas is op dit gebied niets verbeterd. Het programma kan nog steeds maar met één kleurruimte tegelijk werken en alle bestanden worden automatisch geconverteerd naar die kleurruimte. Bij het afdrukken is het ook niet mogelijk om Paint Shop Pro Photo het kleurbeheer te laten uitvoeren.

SnapFire


Paint Shop Pro Photo XI komt met het nieuwe Corel SnapFire Plus SE, een programma om foto- en videopresentaties mee te maken en te delen, evenals speciale projecten zoals kalenders, wenskaarten, albumpagina’s en certificaten. Ook dit accentueert dat Paint Shop Pro toch meer lijkt te willen concurreren met Photoshop Elements dan met het ‘grote’ Photoshop.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • veel mogelijkheden

  • constant hulp via het Studiecentrum

  • aantrekkelijk geprijsd

  • raw van de huidige professionele camera’s wordt niet ondersteund

  • gebrekkig kleurmanagement

Corel Paint Shop Pro Photo XI voegt weer een aantal nieuwe functies toe, maar probeert het programma vooral ook toegankelijker te maken. Daar is Corel zeker in geslaagd, maar we vragen ons toch af of het bedrijf niet te veel doelgroepen tegelijk wil bereiken met dit programma. Voor hobbyisten en andere niet-professionele gebruikers biedt Paint Shop Pro Photo XI een scala aan mogelijkheden, die nu ook makkelijker te vinden en te bedienen zijn. Maar de professionele fotograaf die Corel ook nadrukkelijk zegt te willen bedienen, heeft naar onze mening meer aan beter kleurmanagement en betere raw-ondersteuning, dan aan ingeblikte grapjes als Tijdmachine.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten