Oloneo PhotoEngine is een nieuw programma voor raw-conversie en hdr-fotografie. Het programma heeft twee extra mogelijkheden dat het bijzonder maakt: ruisonderdrukking via meerdere opnamen en een unieke Relight-functie.

We testen de publieke bètaversie van Oloneo PhotoEngine. Het programma biedt meer dan gewone raw-conversie en hdr-fotografie. Allereerst kunt u PhotoEngine gebruiken voor ruisonderdrukking; handig bij nachtfoto's bijvoorbeeld. U maakt dan geen foto's met verschillende belichting, maar een aantal foto's met dezelfde belichting. Deze foto’s worden in PhotoEngine gecombineerd en omdat de ruis het enige verschil vormt, wordt die als het ware uitgebalanceerd door de gemiddelde waarde van de pixels te nemen. Adobe Photoshop CS5 kan dat ook met de zogenaamde stack mode, maar daar hebt u wel de peperdure Extended-versie voor nodig.

De bijzonderste functie in PhotoEngine is de derde mogelijkheid die u hebt voor het combineren van meerdere opnamen: HDR ReLight. Deze werkt als volgt: u maakt meerdere foto's die wel met dezelfde belichting worden opgenomen, maar waarbij het verschil tussen de foto's zit in de verlichting in plaats van de belichting. Neem bijvoorbeeld foto's binnenshuis, waarbij u op de ene foto die oude schemerlamp aanzet en op de andere foto juist het bureaulampje of het plafondlicht. Zo maakt u in principe net zoveel foto's als het aantal lichtbronnen dat er in de ruimte is, waarbij op elke foto slechts één van die lichtbronnen is aangezet. Deze foto's laadt u als een project in PhotoEngine. U krijgt nu een gecombineerde foto te zien met daarnaast voor elke oorspronkelijke opname een Light Source-blokje. In dat blokje zit één schuifje om die opname sterker of minder sterk te laten meewegen (waardoor de betreffende lichtbron dus meer of minder meedoet in het eindresultaat) en twee schuifjes om de kleurtemperatuur en de tint van de lichtbron te veranderen. Zo kunt u met die schuifjes alle lichtbronnen traploos variëren, alsof u dimmers in de kamer bedient. Oloneo levert een serie voorbeeldbestanden mee, waarmee dit effect perfect kan worden bekeken. Een foto van een keuken bijvoorbeeld, waarbij een opname gemaakt wordt zonder verlichting (alleen wat licht van buiten) en twee opnamen met de verlichting van het fornuis en het aanrecht ingeschakeld. Via de schuifjes kunt u de keuken nu die lichtverhouding geven die u mooi vindt; het resultaat is verbluffend.

Oloneo PhotoEngine is niet alleen te gebruiken met verschillende lichtbronnen die u aan- en uitzet, maar ook met één lichtbron die u verplaatst tussen de opnamen door. De enige voorwaarde is dat het onderwerp natuurlijk niet mag bewegen. Bij portretfoto's zal het dus niet lukken, zeker niet omdat u om onduidelijke reden bij hdr en ruisonderdrukking wél een Automatisch uitlijnen-optie kunt gebruiken, maar bij ReLight niet. De foto's moeten dus vanaf een stevig statief worden gemaakt en het onderwerp moet een voorwerp of een gebouw zijn, geen levend wezen. We kiezen voor een barbiepop om te laten zien wat de mogelijkheden in de studio zijn. De pop wordt gefotografeerd met één studioflitser, die echter op verschillende manieren opgesteld wordt: een keer van voren, een keer van boven en een keer meer van achteren. Met PhotoEngine lukt het vervolgens om een scene te creëren die eruit ziet alsof die gemaakt is met meerdere studiolampen.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • goede raw-converter

  • hdr tone mapping

  • unieke ruisonderdrukking en ReLight-optie

  • niet automatisch uitlijnen bij Relight

Met de verbluffende mogelijkheden voor weinig geld is Oloneo PhotoEngine zeer goed geschikt voor de studiofotograaf met een klein budget!

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten