abonneren

nVidia in de problemen

nVidia zit even goed met de handen in het haar: de GTX 590 wil nog weleens wat rooklucht verspreiden. Het probleem doet zich voor als de kaart licht wordt overklokt.

Zeker zes overklokteams hebben inmiddels een GTX590 in rook laten opgaan. Het probleem zit volgens de kenners in de voeding van de kaart. Deze is te zwak en kan al bij een lichte overklok niet genoeg vermogen leveren aan de twee slurpende gpu's. Nu zou het bios moeten ingrijpen door de kaart uit te schakelen, maar dat gebeurt dus niet. Combineer dit euvel met een hitteprobleem en het gaat dus goed mis, zoals het onderstaande fimpje laat zien.

nVidia is op dit moment hard bezig met alternatieve biossen en drivers. Deze moeten onder meer het tdp binnen de perken houden en de vrm's - voltageregeling - ontzien door bij een te grote vraag uit te schakelen. Dat moet explosies en rooklucht voorkomen. We zijn erg benieuwd wanneer de nieuwe drivers online staan en de eerste kaarten verschijnen met het nieuwe bios.

Al met al is dit geen goed nieuws voor nVidia, dat de prestatiekroon terug wil. De GTX590 is volgens nVidia sneller dan de HD6990 van AMD. Maar ja: een kaart die doorbrandt is geen reclame en kan daarbij ook nooit sneller zijn dan een werkende kaart.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Foto & grafisch

Tags:

Laatste reactie