abonneren

Microsoft Photo Info

Microsoft stelt een gratis tool beschikbaar om metadata in JPEG- en TIFF-bestanden simpel via het contextmenu te kunnen bekijken en te wijzigen.

Via de Windows Verkenner kunt u rechtsklikken op een bestand om de optie zichtbaar te maken. U kunt metadata via het tool maken, veranderen of wissen. Eventueel kunt u het ook op meerdere beeldbestanden toepassen.

Het gratis tool is alleen te downloaden wanneer u de Genuine Advantage-controle zonder kleerscheuren hebt doorstaan. Daarnaast moet u het .NET Framework 2.0 installeren. Dat is wat veel moeite voor een relatief eenvoudig tooltje. De functionaliteit is niet echt spectaculair. Er zijn diverse freewareprogramma's die hetzelfde kunnen, bijvoorbeeld XnView. Deze bestaan al langer, zijn goed doorontwikkeld en leveren vaak ook nog een complete fotoviewer mee.

Photo Info 1.0 kan per direct gratis via de Microsoft-website worden geïnstalleerd. De software werkt uitsluitend onder Windows XP SP2 en Windows Vista. Houd er rekening mee dat alleen de 32-bits versie van de besturingssystemen wordt ondersteund.

Photo Info leest en schrijft de metadata in IPTC en XMP-formaat, afhankelijk van het bestandstype. Het biedt ook verbeterde 'hover tips' en extra sorteeropties voor digitale foto's in de Windows Verkenner.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Handige uitbreiding
  • Weinig spectaculair
  • Genuine Advantage-check nodig
  • Alleen voor 32-bits Windows-versies
Gebruikers die de echtheidscontrole (Windows Genuine Advantage) nog niet geïnstalleerd hebben moeten wel erg veel moeite doen om in het bezit te komen van een gratis tooltje met dezelfde functionaliteit die al langer door diverse freewaretools wordt aangeboden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Foto's

Laatste reactie