Metadata aanpassen van foto's met StudioLine Photo Basic

Metadata aanpassen van foto's doe je onder andere om ze effectiever te kunnen beheren. Dit kan met betaalde programma's, maar met het gratis StudioLine Photo Basic kom je ook een heel eind.

Lees ook: Exif en Xmp - Zo werkt foto-metadata

StudioLine Photo Basic is een prima fotobeheertool. Om gratis aan te slag te kunnen blijven moet je wel eerst een activatiecode via e-mail opvragen.

Start je de tool de eerste keer op, dan moet je zelf aangeven waar het programma alle data moet bewaren. Kies alvast een locatie met veel opslagruimte omdat de tool met een uitgebreide database werkt waarin niet alleen een kopie van je fotobestanden kan worden bewaard, maar ook tal van eigenschappen kunnen worden opgeslagen.

Logischerwijs haal je eerst de gewenste foto’s in het programma op; dat doe je via de Import-knop. Vanuit de StudioLine Load Assistant verwijs je vervolgens naar je foto’s – laat het vinkje bij Include Subfolders staan als je ook foto’s uit submappen wilt importeren. Standaard zal de tool de originele mappenstructuur behouden, maar dat valt aan te passen vanuit het Assistant-paneel: plaats een vinkje bij Create Subfolder en voorzie hier zelf een Folder Name.

Zodra je met Load bevestigt, duikt een dialoogvenster op waarin je kunt aangeven hoe je de foto’s precies wilt importeren. Met Copy geef je aan dat je de foto’s uit de originele locaties fysiek wilt kopiëren naar het fotoarchief van StudioLine. Opteer je voor Don’t Copy, Create Proxy, dan wordt er alleen een lokale miniatuurafbeelding in het archief opgenomen, zodat je die in elk geval ziet wanneer het originele medium tijdelijk niet beschikbaar is.

Metadata bewerken

© PXimport

Werken met Descriptors

Er zijn best veel mogelijkheden binnen StudioLine, maar wij beperken ons hier tot het taggen en zoeken van foto’s. Wil je foto’s slim sorteren, kies dan View / Sort By / Descriptors. Je ziet dan een hele reeks metadata – hier Descriptors genoemd – waarop je kunt sorteren. Die zijn opgedeeld in een aantal types, waaronder System Descriptors (zoals File Data, File Name, Path to Source File et cetera), Camera Descriptors (exif-metadata als Aperture, Artist, Copyright et cetera), IPTC/NAA Descriptors (metadata als Caption, Keywords et cetera, vergelijkbaar met iptc/imm-metadata) en Windows Descriptors (waaronder Comments, Subject, Title et cetera).

Je treft hier ook User Desciptors aan. Dat zijn tags die je geheel zelf kunt bepalen vanuit het tabblad Describe in het rechterpaneel, via het plusknopje. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een tag als Kleuren definiëren, waarbij je dan telkens zelf de hoofdkleur van de foto invult.

Heel wat van deze Descriptors kun je trouwens invullen of wijzigen vanuit het rechterpaneel, nadat je het gewenste Descriptor-type hebt opengeklapt. Zo kun je eenvoudig de metadata bewerken. Belangrijk om te weten is echter dat al je aanpassingen initieel in de interne database van StudioLine worden bewaard, en dus niet in de fotobestanden zelf worden opgenomen.

Metadata bewerken

© PXimport

Exporteren

Wil je dat alsnog, selecteer dan de foto’s, klik je selectie met de rechtermuisknop aan en kies Export (Save as). Zorg alvast dat er een vinkje staat bij Export Original en bij Update Exif/IPTC/Windows information en leg het gewenste uitvoerpad vast bij Path.

Aandachtige lezers hebben uiteraard opgemerkt dat we bij StudioLine nog geen woord hebben gerept over xmp. Dat betekent echter niet dat StudioLine niet met dit platform overweg kan. Immers, wanneer je bijvoorbeeld met XnView MP nagaat waar StudioLine je User Descriptors bewaart, dan blijkt dat in het xmp-blok te zijn, meer bepaald in het schema StudioLine, met als tag bijvoorbeeld Var.Gelegenheid = Kerstmis (inclusief xml-sidecar).

Weet ook dat Descriptors erg handig zijn om snel naar specifieke foto’s te zoeken. Open het menu Edit en kies Search and Replace. Vul je zoekterm in en geef aan binnen welke Descriptor(s) je wilt zoeken. Wanneer je een vinkje plaatst bij Advanced Search kun je bovendien aan de slag met onder meer Booleaanse operatoren als AND, OR en NOT.

Om je nauwkeurig samengestelde selectie uiteindelijk te bekijken, hoef je alleen maar View / Slide Show (Full Screen) aan te klikken. Genieten maar!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten