Met Luminar AI bewerk je foto's volledig automatisch

© PXimport

Met Luminar AI bewerk je foto's volledig automatisch

Geplaatst: 9 november 2021 - 08:00

Aangepast: 17 november 2022 - 08:56

Ap de Smits

Automatische fotobewerking en -verbetering met behulp van kunstmatige intelligentie (AI),dat is wat Skylum belooft met Luminar AI. Kan het bedrijf die belofte waarmaken? We lieten het product los op heel veel foto’s om daar achter te komen en vertellen we ondertussen wat je allemaal met deze software kunt.

Het ouderwetse handwerk dat al zo’n 30 jaar wordt gebruikt om foto’s op te poetsen krijgt meer en meer concurrentie van systemen die het helemaal zélf kunnen. Luminar AI is op dat gebied een van de voorlopers, te gebruiken als standalone programma of als plug-in voor Photoshop en Lightroom (of compatibele producten). 

Gebruik je het programma als plug-in, dan wordt de tool uiteraard meteen losgelaten op de foto die je op dat moment aan het bewerken bent. Wie Luminar als losstaand programma start, kan een individuele afbeelding openen, maar handiger is het om eerst een bibliotheek aan te maken, die in Luminar Catalogus heet. Hiervoor scant Luminar je map(pen) met foto’s en zelfs bij een grote collectie gaat dat vlot. Luminar herkent daarbij ook vele raw-formaten.

Het resultaat mag er zijn. De miniaturen zijn in vier formaten te tonen en op basis van allerlei criteria filteren. Heb je afbeeldingen die op één of andere manier bij elkaar horen, dan kun je die ook samenvoegen in virtuele albums.

Bewerkingen die je doet, worden pas definitief vastgelegd wanneer je een afbeelding exporteert. Tot die tijd is alles wat je met een foto gedaan hebt wél zichtbaar in de miniaturen en kun je ook filteren op recent bewerkt materiaal. Tot slot kun je uiteraard ook gewoon foto’s zoeken op naam en door mappen te doorzoeken.

 

© PXimport

Werken met sjablonen

Luminar heeft een gestroomlijnde werkwijze die geen gebruikmaakt van de pictogrammen zoals je die van de meeste fotobewerkers kent. In plaats daarvan ga je van tabblad naar tabblad. Het eerste tabblad dat je tegenkomt wanneer je een afbeelding uit de catalogus hebt geselecteerd, is Sjablonen. Daar steekt de AI ook voor het eerst de kop op.

Sjablonen zijn te vergelijken met Handelingen in Photoshop; collecties met bewerkingen die je automatisch achter elkaar op een foto loslaat. Standaard worden er ruim twintig collecties meegeleverd. De AI doet op basis van de inhoud van je foto een suggestie voor welk sjabloon je kunt gebruiken, bijvoorbeeld speciaal voor portretten of juist voor stadsgezichten. 

Alhoewel de AI-interpretatie van een foto vaak klopt, is dat zeker niet altijd het geval. Maar je kunt altijd handmatig een sjabloon zoeken.

Binnen elke collectie heb je de keus uit een handvol sjablonen. Het idee hierachter is dat je meerdere foto’s snel dezelfde uitstraling kunt geven door zo’n sjabloon met één klik toe te passen en eventueel de sterkte ervan te wijzigen. Wie te weinig inspiratie vindt in de meegeleverde sjablonen, kan zijn collectie aanvullen in de Marktplaats van Skylum, maar vergeleken met Luminar zelf zijn die losse extra’s relatief duur. Gelukkig kun je ook eenvoudig je eigen sjablonen maken.

Interface verkennen

Het derde tabblad dat we tegenkomen is Bewerken en dit gedeelte vormt in feite het échte hart van Luminar. Hier vind je een groot aantal gereedschappen waarmee je – deels op basis van AI – een alledaagse foto snel oppept tot een blikvanger.

De gereedschappen zijn verdeeld in vier categorieën: Essentieel, Creatief, Portret en Professioneel. Hierin spreekt een categorie als Portret voor zich, maar voor de gereedschappen in de andere rubrieken geldt dat minder. De namen van de verschillende onderdelen wijzen tot op zekere hoogte zichzelf, zodat je al snel weet welke functie je zoekt.

In de rubriek Essentieel komen we ook meteen het eerste op AI gebaseerde gereedschap tegen: Verbeteren. Met slechts twee schuifjes (Accent en Luchtverbetering) kun je hier een foto meteen al van het scherm laten spatten. De AI herkent hier namelijk zelf wat er verbeterd kan worden en wat de lucht is en brengt zo meteen meer diepte in het beeld.

 

© PXimport

Hier vind je nog veel meer gereedschap om een foto snel te verbeteren. Zo kan de AI via Compositie een esthetisch verantwoorde uitsnede maken in elke gewenste beeldverhouding en kun je bij Wissen vrij simpel ongewenste beeldelementen, zoals een ontsierend verkeerbord, laten verdwijnen. Het selecteren van zo’n voorwerp zou slimmer kunnen; je moet het deel helemaal inkleuren, terwijl het aangeven van de omtrek voldoende zou moeten zijn.

De tool Structuur is ook gebaseerd op AI en vergroot op slimme wijze kleine contrastverschillen in een afbeelding, zodat deze scherper wordt. De overige onderdelen in deze rubriek maken geen gebruik van AI, maar dat wil niet zeggen dat ze niet slim zijn. Zo is het schuifje voor Slim Contrast van het onderdeel Licht een stuk nuttiger dan de gebruikelijke contrastfunctie.

Ook bij Details vinden we schuifjes die beter presteren dan bekende functies zoals verscherpen en onscherp masker in traditionele fotobewerkers, omdat ze je meer controle geven. Tot slot is het onderdeel Landschap nog het vermelden waard. Hier kun je snel heiïgheid verminderen, gebladerte verbeteren en je foto een tintje geven alsof hij gemaakt is tijdens het bij fotografen zo geliefde ‘gouden uur’.

Lucht vervangen

De doodsteek voor veel foto’s is een saaie lucht en in een traditionele fotobewerker moet je dan flink wat moeite doen om deze te scheiden van de rest van de afbeelding, zodat je hem kunt vervangen. Luminar kan dat kunstje helemaal zelf. 

De eerste functie in de rubriek Creatief heet namelijk Lucht en hier kun je eenvoudig een ander wolkenpatroon of een sterrenhemel kiezen. Niet alleen vervangt Luminar daarbij automatisch de saaie lucht, maar je kunt de scène ook slim herbelichten en je vindt het nieuwe patroon bovendien terug in reflecties. Zelfs in lastige scènes, bijvoorbeeld met veel kale boomtakken, slaagt die vervanging uitstekend.

Het zal duidelijk zijn dat het vervangen van de lucht niet altijd werkt, bijvoorbeeld wanneer de stand van de zon sterk afwijkt of wanneer er al sterke reflecties van de bestaande lucht zijn. Uiteraard gaan de meegeleverde luchten een keer vervelen, maar gelukkig kun je eigen afbeeldingen toevoegen of bundels met luchten bijkopen. Overigens zijn die net als Sjablonen nogal prijzig (39 euro voor 20 à 25 stuks).

 

© PXimport

Behalve luchten vervangen, kun je ook makkelijk objecten toevoegen, zoals vogels, vuurwerk, bliksem enzovoort. Ook dit soort objecten kun je zelf (in een andere fotobewerker) maken en toevoegen of bijkopen. Ook hier geldt dat je goed op de geloofwaardigheid moet letten.

Andere weer-effecten in deze rubriek zijn de mogelijkheden om mist, nevel en zonnestralen toe te voegen. In het gedeelte Creatief vinden we verder nog gereedschappen om de sfeer van een foto aan te passen, bijvoorbeeld door middel van een softfocus-filter of om de kleurstelling te wijzigen via LUT’s.

Portret en professioneel

In glamourtijdschriften kom je nog maar zelden echte portretten tegen en ook de populaire modellen op Instagram en andere sociale media mogen de werkelijkheid graag een beetje verfraaien met Photoshop. Luminar kan in dat esthetische knutselwerk een flinke tijdwinst opleveren, omdat de AI in de categorie Portret zelf gezichtskenmerken herkent. Om lippen roder en voller te maken of tanden witter, hoef je ze dus niet eerst handmatig te selecteren.

Ook het verfraaien of verkleuren van ogen en het gladder maken van de huid is in Luminar een kwestie van een paar klikken en het spelen met wat schuifjes. Zelfs het afslanken van het lichaam en het creëren van een wespentaille is snel geregeld.

De laatste rubriek die we tegenkomen heet Professioneel en dat is een beetje een allegaartje. Je vindt hier vijf gereedschappen die nogal technisch van aard zijn en die meer aan een traditionele fotobewerker doen denken, al geeft Luminar er natuurlijk wel zijn eigen draai aan.

Hier kun je lensvervorming en vignettering te lijf gaan en vind je functies om het contrast en de kleurbalans aan te passen op een uitgebreidere manier dan in de meeste andere software. Ook vind je hier de mogelijkheid om delen van een foto lichter of donkerder te maken (Doordrukken en Tegenhouden). Tot slot biedt deze rubriek een versie van het aloude kloongereedschap.

Zonder lagen

Het zwaartepunt bij veel fotobewerking ligt in het gebruik van lagen en maskers en deze termen zijn in onze bespreking tot nu nog niet langsgekomen. Je zult in Luminar dan ook tevergeefs zoeken naar een traditionele implementatie van deze hulpmiddelen. Dat wil niet zeggen dat ze geheel ontbreken.

Op elke foto die je bewerkt kun je een lokaal masker aanbrengen, zodat alle effecten die je erop loslaat slechts plaatselijk worden toegepast. Zo’n masker kun je tekenen of genereren als lineair of radiaal verloop. Bovendien kun je dergelijke maskers ook laden in de vorm van een textuurbestand.

Maskers en texturen kun je niet gebruiken om alle speeltjes van Luminar selectief toe te passen. Het enige AI-gereedschap dat zich iets aantrekt van maskers is Structuur en verder vind je hier alleen traditionele instellingen, zoals contrast en verzadiging.

Voor wat betreft texturen heb je zelfs nog minder mogelijkheden, maar daar staat tegenover dat je die wel op allerlei manieren kunt mengen met de primaire afbeelding, al is de lijst wat korter dan in bijvoorbeeld Photoshop.

 

© PXimport

Op dit punt aangekomen, kun je je hele workflow nog eens rustig bekijken in de Geschiedenis en van hieruit kun je ook de nodige stappen terug. Hierin onderscheidt Luminar zich niet van veel andere fotobewerkers.

Ben je tevreden over de uitgevoerde bewerkingen, dan kun je deze als sjabloon opslaan om een volgende keer allemaal tegelijk op een nieuwe afbeelding los te laten. Vreemd genoeg kun je het sjabloon op dit punt geen eigen naam geven, daarvoor moet je terug naar het gelijknamige tabblad.

Zoals eerder gezegd slaat Luminar foto’s niet op, maar houdt het alleen een lijst met bewerkingen bij. Om daadwerkelijk op te slaan moeten we naar het laatste tabblad in de workflow. Hier kun je je afbeelding direct naar SmugMug of 500px sturen (een wat karig lijstje), mailen of opslaan als jpg-, png-, tiff-, pdf- of psd-bestand.

Het zal regelmatig gebeuren dat je op meerdere vergelijkbare foto’s dezelfde bewerkingen wilt loslaten. Ook dat is eenvoudig. In de Catalogus kun je ze naar meerdere foto’s kopiëren en vervolgens alle bewerkte foto’s exporteren.

Conclusie

Omdat Luminar AI zo anders is, vereist het programma enige gewenning. Daarbij speelt de soms wat arbitraire indeling van tools in rubrieken zeker een rol. Een en ander went snel en je zult al gauw merken dat je met een paar handelingen vrijwel elke foto een flinke oppepper kunt geven. De op AI-gebaseerde functies leveren daarbij een enorme tijdbesparing. Met name dat laatste maakt Luminar AI ook geschikt voor professionals, voor wie tijd nu eenmaal geld is.

Wil je alleen foto’s verfraaien, dan zou Luminar moeten volstaan. Wil je ook complexe composities maken met lagen of bijvoorbeeld tekst aan foto’s kunnen toevoegen, dan kun je nog steeds niet zonder traditionele fotobewerker.

Alhoewel Luminar AI vriendelijk geprijsd is, zul je merken dat de meegeleverde luchten en objecten snel gaan vervelen. Je kunt tegen betaling extra bundels of een abonnement aanschaffen. Gelukkig kun je eigen materiaal toevoegen (eventueel uit rechtenvrije bronnen op internet) zodat dat bezwaar makkelijk is te omzeilen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000